Suroviny
- filet z lososa (s kůží) 800 g
- čerstvě namletý pepř
- citron 1 ks
- limetka 1 ks
- olivový olej
- tatarská omáčka 4 lžíce
- brambory 300 g
- batáty 300 g
Přeliv
- med 1 lžíce
- limetková šťáva 2
- červená paprika 1 ks
- česnek 2 stroužky
- sůl (špetka) špetka
- kopr
Odkaz
Recepty s oblíbeným lososem na mnoho způsobů najdete v našem speciálu
Postup přípravy
- Brambory i batáty ve slupce uvařte ve vodě – cca 20 minut. Musí zůstat nedovařené. Sceďte, nechte trochu vychladnout a můžete (ale nemusíte) oloupat.
- Na pečicí plech dejte kousky másla nebo ho pokapejte olivovým olejem a přidejte na větší kusy narájené brambory s batáty. Osolte, opepřete a promíchejte na plechu s tukem. Vložte do rozehřáté trouby na 190 – 200 °C a pečte 15 minut. Občas promíchejte.
- Mezitím osolte a opepřete rybu a kůží dolů ji položte na pečicí papír 3x větší než je ryba. Rybu zabalte do papíru a pokud se rozbaluje, můžete použít kancelářskou sešívačku.
- Balíček s rybou vložte do trouby, buď na plech k bramborám (pokud se tam vejde) nebo na druhý plech. Pečte 25–35 minut. Brambory stále promíchávejte, tak aby se stejnoměrně opékaly. Poté plechy vytáhněte z trouby a nechte cca 5 minut odpočívat.
- Přeliv připravte rozmícháním medu s limetovou šťávou, špetkou soli, rozdrceným česnekem a na malé kostičky nakrájenou červenou paprikou. Rozstřihněte balíček s rybou, polijte přelivem a posypejte sekaným koprem. Tatarskou omáčku podávejte ke křupavým bramborám. Plech s rybou v balíčku položt doprostřed stolu, ať si každý nabírá kousky ryby sám.