Těsto
- hladká mouka 350 g
- máslo (studené ) 250 g
- vejce 1 ks
- voda 3 lžíce
Náplň
- sýr (manchego semicurado) 150 g
- sýr (manchego curado) 150 g
- sýr (machego anejo) 100 g
- smetana ke šlehání 400 ml
- vejce 4 ks
- slanina 200 g
- listový špenát 100 g
- červená cibule 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na ozdobu
- sušený tymián
- rajčata (barevná rajčata kumato)
- žlutá cherry rajčata (žlutá rajčata)
Postup přípravy
- Do mísy vsypte prosátou mouku a sůl, přidejte na menší kousky nakrájené studené máslo. Z těchto ingrediencí vytvořte drobenkové těsto a postupně zapracujte vejce a vodu, dokud nebude směs krásně pružná. Poté nechte odležet v lednici alespoň 30 minut.
- Následně připravte náplň. Na pánvi orestujte cibuli a slaninu, osolte a opepřete. Ve směsi lehce poduste listový špenát. Ve větší misce smíchejte smetanu a vejce, do směsi vmíchejte nastrouhané sýry. Trochu nastrouhaného sýra nechte na posypání koláče.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto posypte lehce hladkou moukou a válečkem vyválejte na cca 1 cm silnou placku. Vyválené těsto přeneste do formy a prsty přitlačte na její stěnu.
- Těsto na dně propíchejte několika místech vidličkou a vložte na něj alobal, do kterého nasypejte například suchou rýži nebo fazole. Propíchnutí těsta a zatížení rýží zabrání nafukování těsta.
- Takto připravené těsto pečte zhruba 15 minut, poté vyndejte alobal s rýží a dopečte ještě 5 minut.
- Do upečeného korpusu rozprostřete rovnoměrně náplň a posypejte zbylým sýrem. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 35 minut, až náplň zpevní.
- Rajčata na ozdobu upečte nakrájená na plechu zvlášť společně se snítkou tymiánu a nechte vychladnout, než jimi koláč ozdobíte. Celý quiche dejte vychladit alespoň na 2 hodiny, aby se lépe krájel.
PRIMA TIP: Španělský sýr Manchego se vyrábí z ovčího mléka, má pevnou strukturu a výraznou chuť, která zesiluje s dobou zrání. V tomto receptu se kombinují tři různě zralé sýry. Díky konzistenci je Manchego sýr skvělý na vaření, ale je výborný i jako chuťovka k vínu.