edelikatesy.cz

Slaný quiche se špenátem a třemi druhy sýra

Moje hodnocení
10x

Tradiční slaný koláč quiche pochází z Francie a je skvělý jako víkendové pohoštění pro návštěvu nebo se salátem jako lehká večeře. S chutí koláče si můžete vyhrát použitím různých druhů sýra, my jsme tentokrát zvolili kombinaci hned tří španělských sýrů, které se postarají o gurmánský zážitek.

8 porcí
60 minut

Těsto

Náplň

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Do mísy vsypte prosátou mouku a sůl, přidejte na menší kousky nakrájené studené máslo. Z těchto ingrediencí vytvořte drobenkové těsto a postupně zapracujte vejce a vodu, dokud nebude směs krásně pružná. Poté nechte odležet v lednici alespoň 30 minut.
  2. Následně připravte náplň. Na pánvi orestujte cibuli a slaninu, osolte a opepřete. Ve směsi lehce poduste listový špenát. Ve větší misce smíchejte smetanu a vejce, do směsi vmíchejte nastrouhané sýry. Trochu nastrouhaného sýra nechte na posypání koláče.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto posypte lehce hladkou moukou a válečkem vyválejte na cca 1 cm silnou placku. Vyválené těsto přeneste do formy a prsty přitlačte na její stěnu.
  4. Těsto na dně propíchejte několika místech vidličkou a vložte na něj alobal, do kterého nasypejte například suchou rýži nebo fazole. Propíchnutí těsta a zatížení rýží zabrání nafukování těsta.
  5. Takto připravené těsto pečte zhruba 15 minut, poté vyndejte alobal s rýží a dopečte ještě 5 minut.
  6. Do upečeného korpusu rozprostřete rovnoměrně náplň a posypejte zbylým sýrem. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 35 minut, až náplň zpevní.
  7. Rajčata na ozdobu upečte nakrájená na plechu zvlášť společně se snítkou tymiánu a nechte vychladnout, než jimi koláč ozdobíte. Celý quiche dejte vychladit alespoň na 2 hodiny, aby se lépe krájel.

PRIMA TIP: Španělský sýr Manchego se vyrábí z ovčího mléka, má pevnou strukturu a výraznou chuť, která zesiluje s dobou zrání. V tomto receptu se kombinují tři různě zralé sýry. Díky konzistenci je Manchego sýr skvělý na vaření, ale je výborný i jako chuťovka k vínu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

edelikatesy.cz


Přečtěte si také

Recepty