zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Slaná dýňová bábovka se sýrem a bylinkami
Autor: Ondřej Košík Slaná dýňová bábovka se sýrem a bylinkami

Slaná dýňová bábovka se sýrem a bylinkami

Hodnoceno: 8x
Úžasné překvapení na večírek nebo nevšední večeře ve všední den. Slaná dýňová bábovka se sýrem a bylinami ohromí svou chutí, vůní i zeleným mramorováním. Pohrajte si s volbou bylin a sýrů. Tuhle bábovku peče Lucie Staňková, maminka Emmy, buď ve velké formě, nebo v malých muffinových.
do 1,5 hodiny
1 bábovka porce

 

reklama

Postup

  1. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C. 
  2. Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s kypřicím práškem a špetkou soli a pepře. Parmazán nastrouhejte, čedar nakrájejte na kostičky a přidejte k mouce. Přisypte nasekané byliny, přilijte dýňové pyré, olej a podmáslí a promíchejte dohladka. 
  3. Těstem naplňte připravenou formu zhruba do dvou třetin, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 40–45 minut. Špejlí zapíchnutou do těsta vyzkoušejte, jestli už je upečené. Pokud špejle vyjde ven čistá a suchá, bábovka je hotová. 
  4. Upečenou bábovku vytáhněte, nechte pár minut zchladnout a pak vyklopte. 

PRIMA TIP: Dýňové pyré snadno připravíte z mražené dýně – kousky povařte ve vodě a rozmixujte dohladka – nebo z dýně čerstvé. Rozkrojte ji, vydlabejte semínka, upečte v troubě doměkka (35 minut na 180 °C) a pak rozmixujte. K pečení se nejlépe hodí dýně máslová nebo hokaido, které se nemusí loupat. 

Slaná dýňová bábovka se sýrem a bylinkami
Autor: Ondřej Košík Slaná dýňová bábovka se sýrem a bylinkami

reklama

Emma a šéfkuchaři
Kateřina Černá

Jak přivést děti zpátky k české kuchyni a pořádnému jídlu? Novinářka Kateřina Černá si kladla stejnou otázku, a tak oslovila známé české šéfkuchaře, aby společně s náctiletou Emmou vymysleli zajímavá jídla, která si dají s chutí děti, teenageři i dospělí. Šéfkuchaři sáhli po svých osvědčených dobrotách a výsledkem je barevná kniha plná receptů a tipů od Jana Punčocháře, Marka Fichtnera, Filipa Sajlera, Hanky Zemanové a dalších. Jednoduchá menu zvládnou i začátečníci, a tak se kniha hodí nejen pro rodiče, ale i pro jejich potomky. 

Vydala Mladá fronta