Suroviny
- celozrnná mouka (hladká ) 2 hrnky (300 g)
- parmazán 50 g
- čedar 50 g
- bylinky (nasekané bylinky (tymián, rozmarýn, libeček, česnek, šalvěj, pažitka, estragon)) 1 hrnek
- Dýňové pyré 3 hrnky (750 g)
- olivový olej 3/4 hrnku (200 ml)
- podmáslí 200 ml
- máslo (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s kypřicím práškem a špetkou soli a pepře. Parmazán nastrouhejte, čedar nakrájejte na kostičky a přidejte k mouce. Přisypte nasekané byliny, přilijte dýňové pyré, olej a podmáslí a promíchejte dohladka.
- Těstem naplňte připravenou formu zhruba do dvou třetin, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 40–45 minut. Špejlí zapíchnutou do těsta vyzkoušejte, jestli už je upečené. Pokud špejle vyjde ven čistá a suchá, bábovka je hotová.
- Upečenou bábovku vytáhněte, nechte pár minut zchladnout a pak vyklopte.
PRIMA TIP: Dýňové pyré snadno připravíte z mražené dýně – kousky povařte ve vodě a rozmixujte dohladka – nebo z dýně čerstvé. Rozkrojte ji, vydlabejte semínka, upečte v troubě doměkka (35 minut na 180 °C) a pak rozmixujte. K pečení se nejlépe hodí dýně máslová nebo hokaido, které se nemusí loupat.