Silný hovězí vývar z oháňky se dvěma druhy knedlíčků

Moje hodnocení
3x

Masový vývar je základem dobré kuchyně, a přitom se vaří vlastně z odkrojků a podřadnějších částí masa. Právě dlouhým vařením se fantasticky zhodnotí kližka, klouby, kosti a šlachovité kousky, spolu se slupkami z kořenové zeleniny a stonky bylinek. Vývar využijete jako základ omáčky nebo jako první chod, zvlášť když ho doplníte polévkovými knedlíčky.

6 porcí
120 minut
česká

Vývar

Játrové knedlíčky

  • játra (vepřová, případně kuřecí) 100 g
  • vejce 1 ks
  • máslo (změklé máslo) 60 g
  • strouhanka 100 g
  • česnek 2 stroužky
  • sůl 1/2 lžičky
  • majoránka 1 lžička
  • pepř (čerstvě namletý pepř)

Lázeňské knedlíčky

  • rohlíky 4 ks
  • vejce 1 ks
  • mléko 100 ml
  • bylinky (hladkolistá petržel, pažitka, saturejka, libeček…) 1 hrst
  • česnek 1 menší stroužek
  • nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
  • polohrubá mouka (hrubá mouka) 150 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. VÝVAR: Hovězí oháňku přesekněte na několik kusů, pečlivě je omyjte a osušte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli neloupejte, pouze rozkrojte na polovinu.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a opečte oháňku a zeleninu dozlatova. Cibuli položte řeznou stranou dolů a opékejte dotmava. Částečně se tak sníží množství sražených bílkovin a výsledný vývar bude mít krásně zlatou barvou. Přidejte koření, oloupaný česnek a petrželku. Zalijte vodou a zahřívejte k varu. Ztlumte a nechte vývar pozvolna táhnout asi 4 hodiny. Nezakrývejte poklicí. Případnou pěnu sbírejte. Na závěr osolte.
  3. Z hotového vývaru seberte většinu tuku a opatrně vyjměte vyvařené maso a zeleninu. Vývar přeceďte přes cedník vyložený plátnem. Díky tomu bude opravdu dokonale čirý. Uvařené maso oberte a pěkné kousky nakrájejte do vývaru. Vyvařenou zeleninu vyhoďte.
  4. Chcete-li podávat vývar se zeleninou, očistěte a nakrájejte nadrobno novou a uvařte ji doměkka zvlášť ve 2 naběračkách vývaru.
  5. JÁTROVÉ KNEDLÍČKY: Játra umelte v mlýnku na maso nebo nasekejte v mixéru nahrubo.
  6. Přidejte vejce, změklé máslo, strouhanku, oloupaný česnek utřený se solí a majoránku. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout.
  7. Z odpočinuté směsi tvarujte navlhčenýma rukama malé kuličky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut.
  8. Rozdělte na talíře a zalijte vývarem.
  9. LÁZEŇSKÉ KNEDLÍČKY: Rohlíky nakrájejte na kostičky do mísy. Žloutek rozmíchejte v mléce a směsí zalijte rohlíky. Nechte chvilku stát a mezitím vyšlehejte bílek na tuhý sníh.
  10. Bylinky nasekejte nadrobno, přisypte k namočenému pečivu, česnek oloupejte a prolisujte k rohlíkům, přidejte muškátový oříšek, osolte a opepřete. Promíchejte a postupně zapracovávejte mouku, až vznikne tuhá směs. Vmíchejte do ní sníh a vypracujte kompaktní těsto.
  11. Tvarujte z něj kuličky velikosti pingpongového míčku a zavařte 15 minut v hotovém vývaru.

PRIMA TIP: Když potřebujete ochutnat směs na játrové knedlíčky a nechcete jíst játra v syrovém stavu, odeberte směs na lžičku a uvařte samostatně. Hned budete vědět, jestli přisolit nebo přidat navíc třeba česnek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty