reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Silný hovězí vývar z oháňky se dvěma druhy knedlíčků
Autor: Velká knedlíková kuchařka Silný hovězí vývar z oháňky se dvěma druhy knedlíčků

Silný hovězí vývar z oháňky se dvěma druhy knedlíčků

Hodnoceno: 3x
Masový vývar je základem dobré kuchyně, a přitom se vaří vlastně z odkrojků a podřadnějších částí masa. Právě dlouhým vařením se fantasticky zhodnotí kližka, klouby, kosti a šlachovité kousky, spolu se slupkami z kořenové zeleniny a stonky bylinek. Vývar využijete jako základ omáčky nebo jako první chod, zvlášť když ho doplníte polévkovými knedlíčky.
nad 2 hodiny
6 porcí

reklama

reklama

Suroviny (6 porcí)

Játrové knedlíčky:

Postup

  1. VÝVAR: Hovězí oháňku přesekněte na několik kusů, pečlivě je omyjte a osušte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli neloupejte, pouze rozkrojte na polovinu.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a opečte oháňku a zeleninu dozlatova. Cibuli položte řeznou stranou dolů a opékejte dotmava. Částečně se tak sníží množství sražených bílkovin a výsledný vývar bude mít krásně zlatou barvou. Přidejte koření, oloupaný česnek a petrželku. Zalijte vodou a zahřívejte k varu. Ztlumte a nechte vývar pozvolna táhnout asi 4 hodiny. Nezakrývejte poklicí. Případnou pěnu sbírejte. Na závěr osolte. 
  3. Z hotového vývaru seberte většinu tuku a opatrně vyjměte vyvařené maso a zeleninu. Vývar přeceďte přes cedník vyložený plátnem. Díky tomu bude opravdu dokonale čirý. Uvařené maso oberte a pěkné kousky nakrájejte do vývaru. Vyvařenou zeleninu vyhoďte. 
  4. Chcete-li podávat vývar se zeleninou, očistěte a nakrájejte nadrobno novou a uvařte ji doměkka zvlášť ve 2 naběračkách vývaru. 
  5. JÁTROVÉ KNEDLÍČKY: Játra umelte v mlýnku na maso nebo nasekejte v mixéru nahrubo. 
  6. Přidejte vejce, změklé máslo, strouhanku, oloupaný česnek utřený se solí a majoránku. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. 
  7. Z odpočinuté směsi tvarujte navlhčenýma rukama malé kuličky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. 
  8. Rozdělte na talíře a zalijte vývarem. 
  9. LÁZEŇSKÉ KNEDLÍČKY: Rohlíky nakrájejte na kostičky do mísy. Žloutek rozmíchejte v mléce a směsí zalijte rohlíky. Nechte chvilku stát a mezitím vyšlehejte bílek na tuhý sníh. 
  10. Bylinky nasekejte nadrobno, přisypte k namočenému pečivu, česnek oloupejte a prolisujte k rohlíkům, přidejte muškátový oříšek, osolte a opepřete. Promíchejte a postupně zapracovávejte mouku, až vznikne tuhá směs. Vmíchejte do ní sníh a vypracujte kompaktní těsto. 
  11. Tvarujte z něj kuličky velikosti pingpongového míčku a zavařte 15 minut v hotovém vývaru. 

PRIMA TIP: Když potřebujete ochutnat směs na játrové knedlíčky a nechcete jíst játra v syrovém stavu, odeberte směs na lžičku a uvařte samostatně. Hned budete vědět, jestli přisolit nebo přidat navíc třeba česnek.

Silný hovězí vývar z oháňky se dvěma druhy knedlíčků
Autor: Velká knedlíková kuchařka Silný hovězí vývar z oháňky se dvěma druhy knedlíčků

reklama

Velká knedlíková kuchařka
Veletucet knedlíků v české kuchyni

Tradiční a stále oblíbená příloha masa a omáček kraluje české kuchyni i v 21. století posedlém štíhlou linií. Knedlíky tvoří nedílnou součást naší historie, ale nejen naší, jak ukazuje tahle kuchařka. Přináší klasické recepty na knedlíky z celého světa, od Ameriky po Asii, na sladké i slané kousky, přílohové, v hlavní roli i do polévky. Ukazuje, že knedlíky si zaslouží zvláštní pozornost a nemusí být nutně jen nudné a těžké. 

Vydává nakladatelství Došel karamel.