Velká knedlíková kuchařka

Silný hovězí vývar z oháňky se dvěma druhy knedlíčků

Moje hodnocení
14x

Masový vývar je základem dobré kuchyně, a přitom se vaří vlastně z odkrojků a podřadnějších částí masa. Právě dlouhým vařením se fantasticky zhodnotí kližka, klouby, kosti a šlachovité kousky, spolu se slupkami z kořenové zeleniny a stonky bylinek. Vývar využijete jako základ omáčky nebo jako první chod, zvlášť když ho doplníte polévkovými knedlíčky.

6 porcí
120 minut
česká

Vývar

Játrové knedlíčky

Lázeňské knedlíčky

Postup přípravy

  1. VÝVAR: Hovězí oháňku přesekněte na několik kusů, pečlivě je omyjte a osušte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli neloupejte, pouze rozkrojte na polovinu.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a opečte oháňku a zeleninu dozlatova. Cibuli položte řeznou stranou dolů a opékejte dotmava. Částečně se tak sníží množství sražených bílkovin a výsledný vývar bude mít krásně zlatou barvou. Přidejte koření, oloupaný česnek a petrželku. Zalijte vodou a zahřívejte k varu. Ztlumte a nechte vývar pozvolna táhnout asi 4 hodiny. Nezakrývejte poklicí. Případnou pěnu sbírejte. Na závěr osolte.
  3. Z hotového vývaru seberte většinu tuku a opatrně vyjměte vyvařené maso a zeleninu. Vývar přeceďte přes cedník vyložený plátnem. Díky tomu bude opravdu dokonale čirý. Uvařené maso oberte a pěkné kousky nakrájejte do vývaru. Vyvařenou zeleninu vyhoďte.
  4. Chcete-li podávat vývar se zeleninou, očistěte a nakrájejte nadrobno novou a uvařte ji doměkka zvlášť ve 2 naběračkách vývaru.
  5. JÁTROVÉ KNEDLÍČKY: Játra umelte v mlýnku na maso nebo nasekejte v mixéru nahrubo.
  6. Přidejte vejce, změklé máslo, strouhanku, oloupaný česnek utřený se solí a majoránku. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout.
  7. Z odpočinuté směsi tvarujte navlhčenýma rukama malé kuličky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut.
  8. Rozdělte na talíře a zalijte vývarem.
  9. LÁZEŇSKÉ KNEDLÍČKY: Rohlíky nakrájejte na kostičky do mísy. Žloutek rozmíchejte v mléce a směsí zalijte rohlíky. Nechte chvilku stát a mezitím vyšlehejte bílek na tuhý sníh.
  10. Bylinky nasekejte nadrobno, přisypte k namočenému pečivu, česnek oloupejte a prolisujte k rohlíkům, přidejte muškátový oříšek, osolte a opepřete. Promíchejte a postupně zapracovávejte mouku, až vznikne tuhá směs. Vmíchejte do ní sníh a vypracujte kompaktní těsto.
  11. Tvarujte z něj kuličky velikosti pingpongového míčku a zavařte 15 minut v hotovém vývaru.

PRIMA TIP: Když potřebujete ochutnat směs na játrové knedlíčky a nechcete jíst játra v syrovém stavu, odeberte směs na lžičku a uvařte samostatně. Hned budete vědět, jestli přisolit nebo přidat navíc třeba česnek.

Zdroj receptu

Velká knedlíková kuchařka

Velká knedlíková kuchařka

Velká knedlíková kuchařka představuje recepty na 144 druhů knedlíků, ale také na výborné pokrmy, které k nim patří. Čtenáře provede od základů přípravy až po exkurzi do světa receptů na knedlíky tradiční, sladké, inspirované moderní zdravou či zahraniční kuchyní. K pečeni, zvěřině, s ovocem, ke králíkovi i jako hlavní chod. Součástí celé publikace jsou nádherné snímky a poutavá grafika, která z ní činí poklad, jež bude nejen o nedělích a svátcích žít s celou rodinou. Velká knedlíková kuchařka je rukovětí, která se zcela jistě bude dědit z generace na generaci a otevře čtenářům barevný, lahodný a překvapující knedlíkový svět. Ke knedlíku si díky této jedinečné knížce najde cestu opravdu každý a jako dárek pod stromečkem potěší rodiče, prarodiče, přátele, děti, i všechny ostatní, které fascinuje gastronomie.

www.velka-knedlikova-kucharka.cz


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů