Najděte si recept
Na co máte chuť?

Silný hovězí vývar z oháňky se dvěma druhy knedlíčků
Masový vývar je základem dobré kuchyně, a přitom se vaří vlastně z odkrojků a podřadnějších částí masa. Právě dlouhým vařením se fantasticky zhodnotí kližka, klouby, kosti a šlachovité kousky, spolu se slupkami z kořenové zeleniny a stonky bylinek. Vývar využijete jako základ omáčky nebo jako první chod, zvlášť když ho doplníte polévkovými knedlíčky.
nad 2 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Vývar:
- hovězí oháňka 1 kg
- větší mrkev 1 ks
- větší petržel 1 ks
- celer 1/4 bulvy
- větší cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- celý černý pepř 6 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 3 ks
- česnek 1 stroužek
- hladkolistá petržel 4 snítky
- voda 2 litry
- sůl 2 lžičky
- mrkev, petržel, hrášek k podávání
Játrové knedlíčky:
- játra (vepřová, případně kuřecí) 100 g
- vejce 1 ks
- změklé máslo 60 g
- strouhanka 100 g
- česnek 2 stroužky
- sůl 1/2 lžičky
- majoránka 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
Lázeňské knedlíčky:
- rohlíky 4 ks
- vejce 1 ks
- mléko 100 ml
- bylinky (hladkolistá petržel, pažitka, saturejka, libeček…) 1 hrst
- česnek 1 menší stroužek
- nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
- hrubá mouka 150 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- VÝVAR: Hovězí oháňku přesekněte na několik kusů, pečlivě je omyjte a osušte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli neloupejte, pouze rozkrojte na polovinu.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a opečte oháňku a zeleninu dozlatova. Cibuli položte řeznou stranou dolů a opékejte dotmava. Částečně se tak sníží množství sražených bílkovin a výsledný vývar bude mít krásně zlatou barvou. Přidejte koření, oloupaný česnek a petrželku. Zalijte vodou a zahřívejte k varu. Ztlumte a nechte vývar pozvolna táhnout asi 4 hodiny. Nezakrývejte poklicí. Případnou pěnu sbírejte. Na závěr osolte.
- Z hotového vývaru seberte většinu tuku a opatrně vyjměte vyvařené maso a zeleninu. Vývar přeceďte přes cedník vyložený plátnem. Díky tomu bude opravdu dokonale čirý. Uvařené maso oberte a pěkné kousky nakrájejte do vývaru. Vyvařenou zeleninu vyhoďte.
- Chcete-li podávat vývar se zeleninou, očistěte a nakrájejte nadrobno novou a uvařte ji doměkka zvlášť ve 2 naběračkách vývaru.
- JÁTROVÉ KNEDLÍČKY: Játra umelte v mlýnku na maso nebo nasekejte v mixéru nahrubo.
- Přidejte vejce, změklé máslo, strouhanku, oloupaný česnek utřený se solí a majoránku. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout.
- Z odpočinuté směsi tvarujte navlhčenýma rukama malé kuličky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut.
- Rozdělte na talíře a zalijte vývarem.
- LÁZEŇSKÉ KNEDLÍČKY: Rohlíky nakrájejte na kostičky do mísy. Žloutek rozmíchejte v mléce a směsí zalijte rohlíky. Nechte chvilku stát a mezitím vyšlehejte bílek na tuhý sníh.
- Bylinky nasekejte nadrobno, přisypte k namočenému pečivu, česnek oloupejte a prolisujte k rohlíkům, přidejte muškátový oříšek, osolte a opepřete. Promíchejte a postupně zapracovávejte mouku, až vznikne tuhá směs. Vmíchejte do ní sníh a vypracujte kompaktní těsto.
- Tvarujte z něj kuličky velikosti pingpongového míčku a zavařte 15 minut v hotovém vývaru.
PRIMA TIP: Když potřebujete ochutnat směs na játrové knedlíčky a nechcete jíst játra v syrovém stavu, odeberte směs na lžičku a uvařte samostatně. Hned budete vědět, jestli přisolit nebo přidat navíc třeba česnek.
Velká knedlíková kuchařka
Tradiční a stále oblíbená příloha masa a omáček kraluje české kuchyni i v 21. století posedlém štíhlou linií. Knedlíky tvoří nedílnou součást naší historie, ale nejen naší, jak ukazuje tahle kuchařka. Přináší klasické recepty na knedlíky z celého světa, od Ameriky po Asii, na sladké i slané kousky, přílohové, v hlavní roli i do polévky. Ukazuje, že knedlíky si zaslouží zvláštní pozornost a nemusí být nutně jen nudné a těžké.
Vydává nakladatelství Došel karamel.