Suroviny
- rajčata (šťavnatá zralá) 500 g
- mandle (blanšírované ) 75 g
- česnek (nasekaný najemno) 1–2 stroužky
- bazalka (čerstvé ) velká hrst
- extra virgin olivový olej 50 ml
- cukr špetka
- špagety (sušené ) 500 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Rajčata nařízněte na špičce ostrým nožem do kříže a vložte do tepelně odolné nádoby.
- Zalijte je vroucí vodou tak, aby byla zcela ponořená. Po zhruba 10–20 sekundách rajčata slijte a ihned je ponořte do ledové vody.
- Spařená rajčata poté opatrně nožíkem nebo prsty oloupejte.
- Oloupaná rajčata přepulte, lžičkou odstraňte semínka s tekutým středem a zbylou dužinu nakrájejte nadrobno.
- Nakrájenou dužinu dejte do cedníku, lehce ji osolte a nechte vykapat.
- Pečicí troubu předehřejte na 175 °C, mandle rozložte na plech vyložený pečicím papírem a opražte je v předehřáté troubě dozlatova.
- Opražené mandle nechte vychladnout a nasekejte je najemno.
- Mandle v míse smíchejte s vykapanými rajčaty, najemno nasekaným česnekem, nasekanou bazalkou a olivovým olejem.
- Osolte, opepřete a podle chuti případně doslaďte cukrem. Nechte krátce odležet.
- Mezitím přiveďte k varu velké množství osolené vody, vložte špagety a uvařte je al dente.
- Uvařené špagety sceďte, přidejte je do mísy s omáčkou, promíchejte a ihned podávejte.
Sicilské špagety - Pasta alla Trapanese 2 Zdroj: Kublanka.cz