Suroviny
- brambory (nové ) 1 kg
- kopr (čerstvý ) 2 hrsti
- tučný tvaroh 250 g
- cuketa 1 ks
- ředkvičky 1 svazek
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zemáky, erteple, zemská jablka, grule, okroše nebo bandury. To všechno jsou v různých nářečích brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jsou lehce stravitelné, neobsahují tuk a téměř žádné bílkoviny. Jsou také levným a přitom bohatým zdrojem vitamínu C a z minerálních látek pak zejména draslíku a hořčíku. Můžete je navíc zpracovávat mnoha způsoby, třeba je upéct ve slupce a podávat s ochuceným tvarohem a hromadou grilované zeleniny. Kopr navíc podporuje trávení a má antibakteriální účinky.
Postup přípravy
- Omyté nové brambory ve slupce promíchejte v míse s olivovým olejem, solí a pepřem a dejte péct dozlatova na 180 °C na zhruba 40 minut.
- Na dip smíchejte tvaroh s posekaným koprem a ochuťte solí a pepřem.
- Osolenou a opepřenou cuketu nakrájenou na plátky ogrilujte společně s rozpůlenými ředkvičkami a lahůdkovou cibulkou. Ředkvičkové listy můžete nechat, smíchat je s olivovým olejem, solí a pepřem a udělat si lehký salát.
- Pečené brambory servírujte společně s grilovanou zeleninou a koprovým dipem.
PRIMA TIP: Tento recept si žádá opravdu kvalitní tvaroh, jaký vybrat? Tipů máme spoustu. Vyzkoušejte třeba farmářský tvaroh od Jaroslava Auského, BIO ovčí tvaroh tučný od Jany Rosenbaumové nebo BIO tvaroh z Ekofarmy Javorník.
Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz, kde najdete spoustu zajímavých receptů, rad a inspirace.