archiv akademiekvality.cz

Selské brambory s koprovým tvarohem a grilovanou zeleninou

Moje hodnocení
9x

Takhle staročeská klasika je velmi chutná a její příprava nezabere příliš času. Brambory a grilovanou zeleninou můžete připravit doma v troubě, ale také na venkovním grilu nebo v ohništi.

4 porce
60 minut

Suroviny

Zemáky, erteple, zemská jablka, grule, okroše nebo bandury. To všechno jsou v různých nářečích brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jsou lehce stravitelné, neobsahují tuk a téměř žádné bílkoviny. Jsou také levným a přitom bohatým zdrojem vitamínu C a z minerálních látek pak zejména draslíku a hořčíku. Můžete je navíc zpracovávat mnoha způsoby, třeba je upéct ve slupce a podávat s ochuceným tvarohem a hromadou grilované zeleniny. Kopr navíc podporuje trávení a má antibakteriální účinky.

Postup přípravy

  1. Omyté nové brambory ve slupce promíchejte v míse s olivovým olejem, solí a pepřem a dejte péct dozlatova na 180 °C na zhruba 40 minut.
  2. Na dip smíchejte tvaroh s posekaným koprem a ochuťte solí a pepřem.
  3. Osolenou a opepřenou cuketu nakrájenou na plátky ogrilujte společně s rozpůlenými ředkvičkami a lahůdkovou cibulkou. Ředkvičkové listy můžete nechat, smíchat je s olivovým olejem, solí a pepřem a udělat si lehký salát.
  4. Pečené brambory servírujte společně s grilovanou zeleninou a koprovým dipem.

PRIMA TIP: Tento recept si žádá opravdu kvalitní tvaroh, jaký vybrat? Tipů máme spoustu. Vyzkoušejte třeba farmářský tvaroh od Jaroslava Auského, BIO ovčí tvaroh tučný od Jany Rosenbaumové nebo BIO tvaroh z Ekofarmy Javorník.

Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz, kde najdete spoustu zajímavých receptů, rad a inspirace.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty