návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Salát z topinamburů se zelenou čočkou a sušenými rajčaty

Hodnoceno: 2x
4 porce
do 1 hodiny
Salát z topinamburů se zelenou čočkou a sušenými rajčaty
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Salát z topinamburů se zelenou čočkou a sušenými rajčaty
Topinambury milují děti pro jejich sladkou chuť, dospělí pro zanedbatelný obsah škrobu, díky čemuž je mohou jíst i diabetici. Říká se jim také jeruzalémské artyčoky nebo židovské brambory, ale ve skutečnosti jsou to hlízy slunečnice. Jíst je můžete teplé i studené, rozumějí si se zeleninou i luštěninami, jak dokazuje tento barevný a výživný salát.

Postup

  1. Čočku namočte alespoň 1 hodinu předem do studené vody. 
  2. Topinambury oloupejte, nakrájejte je na větší kousky a uvařte v mírně osolené vodě s 1 lžící citronové šťávy doměkka. Trvá to přibližně 30 minut. Slijte je a nechte zchladnout.
  3. Mezitím slijte čočku, zalijte ji čistou vodou a uvařte podle návodu na obalu na skus, zhruba 7 minut. Slijte ji, propláchněte studenou vodou a nechte zchladnout. 
  4. Sušená rajčata zalijte vroucí vodou, po 10 minutách slijte a nakrájejte na nudličky. Pórek dobře propláchněte a nakrájejte na plátky. Česnek oloupejte. 
  5. Do větší mísy vsypte uvařené topinambury, slitou čočku, sušená rajčata, pórek a oregano. Navrch prolisujte česnek. Osolte, zakápněte olivovým olejem, zastříkněte citronovou šťávou a promíchejte. Posypte nahrubo nasekanou bazalkou. 
Topinambur se dlouho těšil stejné oblibě jako brambory, dnes je to pozapomenutá zelenina

Nechcete tloustnout? Pak místo brambor objevte topinambur

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: topinambury , čočkový salát , Malá jídla