Salát z topinamburů se zelenou čočkou a sušenými rajčaty
Salát z topinamburů se zelenou čočkou a sušenými rajčaty
Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Salát z topinamburů se zelenou čočkou a sušenými rajčaty
Zdroj:
Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Moje hodnocení
7x
Topinambury milují děti pro jejich sladkou chuť, dospělí pro zanedbatelný obsah škrobu, díky čemuž je mohou jíst i diabetici. Říká se jim také jeruzalémské artyčoky nebo židovské brambory, ale ve skutečnosti jsou to hlízy slunečnice. Jíst je můžete teplé i studené, rozumějí si se zeleninou i luštěninami, jak dokazuje tento barevný a výživný salát.
Čočku namočte alespoň 1 hodinu předem do studené vody.
Topinambury oloupejte, nakrájejte je na větší kousky a uvařte v mírně osolené vodě s 1 lžící citronové šťávy doměkka. Trvá to přibližně 30 minut. Slijte je a nechte zchladnout.
Mezitím slijte čočku, zalijte ji čistou vodou a uvařte podle návodu na obalu na skus, zhruba 7 minut. Slijte ji, propláchněte studenou vodou a nechte zchladnout.
Sušená rajčata zalijte vroucí vodou, po 10 minutách slijte a nakrájejte na nudličky. Pórek dobře propláchněte a nakrájejte na plátky. Česnek oloupejte.
Do větší mísy vsypte uvařené topinambury, slitou čočku, sušená rajčata, pórek a oregano. Navrch prolisujte česnek. Osolte, zakápněte olivovým olejem, zastříkněte citronovou šťávou a promíchejte. Posypte nahrubo nasekanou bazalkou.
Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.