Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát z topinamburů se zelenou čočkou a sušenými rajčaty
Suroviny (4 porce)
- tmavozelená čočka 70 g
- topinambury 800 g
- šťáva z 1/2 citronu
- sušená rajčata 1 hrst
- pórek 1/3 ks
- česnek 2 stroužky
- sušené oregano 1 lžíce
- extra panenský olivový olej 4 lžíce
- mořská sůl
- lístky čerstvé bazalky 1 hrst
Postup
- Čočku namočte alespoň 1 hodinu předem do studené vody.
- Topinambury oloupejte, nakrájejte je na větší kousky a uvařte v mírně osolené vodě s 1 lžící citronové šťávy doměkka. Trvá to přibližně 30 minut. Slijte je a nechte zchladnout.
- Mezitím slijte čočku, zalijte ji čistou vodou a uvařte podle návodu na obalu na skus, zhruba 7 minut. Slijte ji, propláchněte studenou vodou a nechte zchladnout.
- Sušená rajčata zalijte vroucí vodou, po 10 minutách slijte a nakrájejte na nudličky. Pórek dobře propláchněte a nakrájejte na plátky. Česnek oloupejte.
- Do větší mísy vsypte uvařené topinambury, slitou čočku, sušená rajčata, pórek a oregano. Navrch prolisujte česnek. Osolte, zakápněte olivovým olejem, zastříkněte citronovou šťávou a promíchejte. Posypte nahrubo nasekanou bazalkou.
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.
Vydalo nakladatelství Smart Press.