Suroviny
- červená paprika 200 g
- žlutá paprika 200 g
- cuketa 400 g
- lilek 400 g
- jarní cibulka 150 g
- zelené olivy 150 g
- čerstvý sýr (feta, ricotta, tvaroh, cottage cheese) 250 g
- extra virgin olivový olej 50 ml
- ajvar (ostrý, např. Podravka) 100 g
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Papriku, cuketu, lilek a jarní cibulku omyjte. Papriku nakrájejte na větší kousky, cuketě a lilku odřežte konce a nakrájejte na asi 1 cm silná kolečka a cibulku překrojte napůl.
- Všechnu nakrájenou zeleninu poklaďte na dobře rozehřátý gril nebo grilovací pánev a grilujte doměkka.
- Zeleninu vyjměte, nechte lehce vychladnout a dejte ji do misky s pokličkou.
- Přidejte scezené olivy, na kousky nakrájený či nahrubo nastrouhaný sýr, osolte a opepřete, zakapejte olivovým olejem a pořádně promíchejte. Nechte několik minut odstát.
- Přidejte ostrý ajvar a posypejte nasekanou petrželovou natí. Salát dobře promíchejte a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Salát můžete doplnit čerstvými lístky rukoly a ředkvičkou nakrájenou na tenké plátky.
Salát z grilované zeleniny s pikantním ajvarem 2 Zdroj: archiv Podravka