Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát z čerstvé zeleniny s domácím balkánským sýrem
Sezona čerstvých salátů startuje a my pro vás máme recept na výborný salát s domácím balkánským sýrem. Podělil se o něj s námi šéfkuchař pivovarské restaurace OSSEGG Lukáš Holý.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Balkánský sýr:
Salát:
- zelená paprika 2 ks
- salátová okurka 1 ks
- menší červená cibule 1 ks
- zralá rajčata 2 ks
- hladkolistá petržel na posypání
- domácí balkánský sýr 150 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- olivový olej 50 ml
- cukr 30 g
- vinný ocet 25 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Domácí balkánský sýr: Tvaroh dejte do uzavíratelné misky a zalijte litrem předem převařené a vychlazené vody, ve které jste pečlivě rozmíchali sůl a bylinky. Nechte v chladu uležet minimálně 7 dní.
- Dresink: Olivový olej, vinný ocet, cukr, špetku soli a trochu pepře dejte do misky a metličkou vymíchejte v hladkou emulzi.
- Salát: Nakrájejte červenou cibuli na tenké měsíčky a promačkejte je v ruce ve velké míse s troškou soli. Nakrájejte rajčata a okurky na kostky, přidejte k cibuli. Opečte papriky (například na grilu nebo na suché pánvi), z papriky oloupejte slupku, nakrájejte na čtverečky a přidejte do salátu. Salát zamíchejte, dosolte dle chuti, zalijte dresinkem. Sýr položte na salát, popřípadě rozdrobte a zakápněte olivovým olejem, posypte nasekanou petrželkou, ozdobte lístky salátu frizé a nakrájenou čerstvou červenou cibulkou.