Balkánský sýr
- tvrdý tvaroh (kvalitní ) 250 g
- voda (převařená) 1 litr
- bylinky (nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano))
- sůl 35 g
Salát
- zelená paprika 2 ks
- salátová okurka 1 ks
- červená cibule (menší) 1 ks
- rajčata (zralá ) 2 ks
- hladkolistá petržel (na posypání)
- balkánský sýr (domácí ) 150 g
- olivový olej 50 ml
- cukr 30 g
- vinný ocet 25 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Domácí balkánský sýr: Tvaroh dejte do uzavíratelné misky a zalijte litrem předem převařené a vychlazené vody, ve které jste pečlivě rozmíchali sůl a bylinky. Nechte v chladu uležet minimálně 7 dní.
- Dresink: Olivový olej, vinný ocet, cukr, špetku soli a trochu pepře dejte do misky a metličkou vymíchejte v hladkou emulzi.
- Salát: Nakrájejte červenou cibuli na tenké měsíčky a promačkejte je v ruce ve velké míse s troškou soli. Nakrájejte rajčata a okurky na kostky, přidejte k cibuli. Opečte papriky (například na grilu nebo na suché pánvi), z papriky oloupejte slupku, nakrájejte na čtverečky a přidejte do salátu. Salát zamíchejte, dosolte dle chuti, zalijte dresinkem. Sýr položte na salát, popřípadě rozdrobte a zakápněte olivovým olejem, posypte nasekanou petrželkou, ozdobte lístky salátu frizé a nakrájenou čerstvou červenou cibulkou.
Salát z čerstvé zeleniny s domácím balkánským sýrem 2 Zdroj: archiv Ossegg / Mikuláš Gottwald