Suroviny
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- mrkev (velká ) 1 ks
- brambory (střední ) 3 ks
- špaldová hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
- voda (horká nebo zeleninový vývar) 1,5 litru
- červená řepa (mladá s natí) 3 ks
- bobkový list 3 ks
- smetana ke šlehání 150 ml
- vinný ocet 1–2 lžíce
- kopr (čerstvý ) 1 hrst
- vejce 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci rozpusťte přepuštěné máslo a orestujte na něm mrkev na půlkolečka a oloupané brambory nakrájené na menší kostičky.
- Po pár minutách zasypte špaldovou moukou, zarestujte a zalijte vodou nebo vývarem. Dobře rozšlehejte metličkou a přidejte oloupané a na malé kostičky nakrájené červené řepy (zatím bez natě). Osolte, opepřete a přihoďtě bobkové listy. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut.
- Poté přidejte nadrobno nakrájené řapíky z řepné natě. Po 5 minutách přilijte šlehačku a nasekané řepné listy. Po minutě dochuťte vinným octem, nechte přejít varem a nakonec vhoďte nasekaný kopr.
- Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.
PRIMA TIP: Místo šlehačky a octa můžete použít zakysanou smetanu. Výsledek bude méně krémový, ale zase lehčí. Obě varianty jsou nicméně velmi dobré! A pokud neseženete řepu s natí, použijte klasickou řepu a doplňte ji mangoldem.
S Klárou v kuchyni: Polská polévka botwinka z mladé červené řepy 2 Zdroj: Klára Michalová