S Klárou v kuchyni: Hrášková polévka s wasabi
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Hrášková polévka s wasabi
Zdroj:
Klára Michalová
Pokud si čas od času objednáte sushi, dost pravděpodobně vám zbyde hrudka wasabi, což je ostrá pasta ze zeleného japonského křenu. Příště ji nevyhazujte a zkuste ji využít při vaření. Hodí se do salátových dresinků, marinád nebo ji můžete přidat do polévky. S nasládlou hráškovou ladí přímo dokonale a dodá ji jemný švih.
Postup přípravy
-
Na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypte špetku muškátového květu a nechte pár vteřin rozvonět. Zalijte zeleninovým vývarem (v nouzi lze použít i horkou vodu).
-
Přidejte na menší kostičky nakrájené oloupané brambory, sůl a čerstvě namletý pepř. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, až budou brambory měkké.
-
Mezitím v misce smíchejte zakysanou smetanu s 1 lžičkou wasabi pasty dohladka a nechte prozatím stranou.
-
Do polévky přisypte 250 g mraženého hrášku, propraný špenát a 1 lžičku wasabi. Nechte 30 vteřin vařit a poté polévku rozmixujte dohladka. Pokud chcete opravdu jemný krém, polévku v této fázi přeceďte přes jemné síto.
-
Hotový krém dochuťte solí a citronovou šťávou a nakonec přihoďte 100 g mraženého hrášku. Nechte přejít varem a ihned podávejte s kopečkem ochucené smetany.
S Klárou v kuchyni: Hrášková polévka s wasabi 2
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Hrášková polévka s wasabi 2
Zdroj:
Klára Michalová