Suroviny
- máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- muškátový květ 1 špetka
- zeleninový vývar (nebo voda) 1 litr
- brambory (větší ) 2 ks
- zakysaná smetana 100 g
- wasabi (pasta ) 2 lžičky
- mražený hrášek 350 g
- špenát (čerstvý,nemusí být) 1 velká hrst
- citronová šťáva 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypte špetku muškátového květu a nechte pár vteřin rozvonět. Zalijte zeleninovým vývarem (v nouzi lze použít i horkou vodu).
- Přidejte na menší kostičky nakrájené oloupané brambory, sůl a čerstvě namletý pepř. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, až budou brambory měkké.
- Mezitím v misce smíchejte zakysanou smetanu s 1 lžičkou wasabi pasty dohladka a nechte prozatím stranou.
- Do polévky přisypte 250 g mraženého hrášku, propraný špenát a 1 lžičku wasabi. Nechte 30 vteřin vařit a poté polévku rozmixujte dohladka. Pokud chcete opravdu jemný krém, polévku v této fázi přeceďte přes jemné síto.
- Hotový krém dochuťte solí a citronovou šťávou a nakonec přihoďte 100 g mraženého hrášku. Nechte přejít varem a ihned podávejte s kopečkem ochucené smetany.
S Klárou v kuchyni: Hrášková polévka s wasabi 2 Zdroj: Klára Michalová