Restovaný halibut s čočkovým salátem

Moje hodnocení
4x

Možná překvapivé spojení, ale pravdou je, že ryba a čočka jdou skvěle dohromady. Na slavnostní stůl zvolte halibuta, který má delikátní chuť a pevné bílé maso a báječně ho doplní teplý salát z drobnozrnné čočky.

4 porce
60 minut

Salát

Ryba

  • halibut 4 filety
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • rostlinný olej nebo přepuštěné máslo 3 lžíce

Postup přípravy

  1. Čočku propláchněte, dejte ji do hrnce, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte bobkový list a lžičku soli. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kostičky a přidejte do hrnce. Přiveďte k varu a vařte 15–20 minut, až bude čočka uvařená doměkka, ale nerozvařená. Zbytek tekutiny slijte.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte do mísy, na ni vysypte horkou čočku, cibule se tím spaří. Vedle v mističce prošlehejte olivový olej, vinný ocet, dijonskou hořčici, cukr, sůl a pepř. Vmíchejte do ještě horké čočky, chuť zálivky se krásně rozleží.
  3. Do vlažného salátu pak vmíchejte nahrubo nasekanou hladkolistou petržel.
  4. Filety z halibuta vyndejte z lednice minimálně 15 minut dopředu. Důkladně je osušte papírovou utěrkou. Troubu předehřejte na 220 °C a rošt umístěte do středu trouby.
  5. Filety z obou stran osolte a opepřete. Velkou pánev rozpalte, nalijte na ni olej nebo přepuštěné máslo, a jakmile se z něj začne kouřit, stáhněte plamen na střední teplotu.
  6. Filety dejte do pánve, lehce přimáčkněte, aby se ryba hezky opékala, ale nehýbejte s ní. Restujte asi 4–5 minut, až bude mít z jedné strany zlatavou kůrku, vypněte oheň a rybu obraťte a pánev ihned přemístěte do trouby.
  7. Pečte rybu, až bude mít uvnitř masa teplotu 57-60 °C, trvá to podle velikosti filetu 7-10 minut. Poté rybu přemístěte na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk.
  8. Podávejte s čočkovým salátem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty