Salát
- čočka (drobnozrnná čočka Puy nebo beluga) 1 hrnek
- vývar (zeleninový nebo voda) 3 hrnky
- bobkový list 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- červená cibule (malá ) 1 ks
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- červený vinný ocet 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- cukr 1 lžíce
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Ryba
- halibut 4 filety
- rostlinný olej (nebo přepuštěné máslo) 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čočku propláchněte, dejte ji do hrnce, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte bobkový list a lžičku soli. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kostičky a přidejte do hrnce. Přiveďte k varu a vařte 15–20 minut, až bude čočka uvařená doměkka, ale nerozvařená. Zbytek tekutiny slijte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte do mísy, na ni vysypte horkou čočku, cibule se tím spaří. Vedle v mističce prošlehejte olivový olej, vinný ocet, dijonskou hořčici, cukr, sůl a pepř. Vmíchejte do ještě horké čočky, chuť zálivky se krásně rozleží.
- Do vlažného salátu pak vmíchejte nahrubo nasekanou hladkolistou petržel.
- Filety z halibuta vyndejte z lednice minimálně 15 minut dopředu. Důkladně je osušte papírovou utěrkou. Troubu předehřejte na 220 °C a rošt umístěte do středu trouby.
- Filety z obou stran osolte a opepřete. Velkou pánev rozpalte, nalijte na ni olej nebo přepuštěné máslo, a jakmile se z něj začne kouřit, stáhněte plamen na střední teplotu.
- Filety dejte do pánve, lehce přimáčkněte, aby se ryba hezky opékala, ale nehýbejte s ní. Restujte asi 4–5 minut, až bude mít z jedné strany zlatavou kůrku, vypněte oheň a rybu obraťte a pánev ihned přemístěte do trouby.
- Pečte rybu, až bude mít uvnitř masa teplotu 57-60 °C, trvá to podle velikosti filetu 7-10 minut. Poté rybu přemístěte na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk.
- Podávejte s čočkovým salátem.
Restovaný halibut s čočkovým salátem 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD