Najděte si recept
Na co máte chuť?

Řepná krémová polévka s pomerančem
Zatímco my považujeme chuť řepy za zemitou, Zélanďané ji vnímají jako nasládlou a párují ji s mrkví, zázvorem a pomerančem. Řepný krém podávají teplý i studený jako osvěžující chod v horkém létě. Skvělá inspirace!
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- červená řepa 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- velká brambora 1 ks
- mrkev 1 ks
- čerstvý zázvor 3cm kousek
- bobkový list 2 ks
- kuřecí vývar 750 ml
- pomeranč 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana k podávání 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Řepy omyjte, položte je na čtverce z alobalu, zakápněte je olejem a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu doměkka.
- Upečenou řepu vyjměte, vybalte ji, nechte zchladnout a oloupejte ji. Nakrájejte ji na menší kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte, bramboru a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostky. Zázvor nastrouhejte najemno.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm opečte doměkka. Přidejte bobkový list, prolisovaný česnek a zázvor a orestujte asi 1 minutu. Přisypte mrkev a bramboru a opékejte 5 minut. Přidejte řepu, lehce ji zarestujte, zalijte vývarem a vařte 20 minut.
- Jakmile zelenina změkne, vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte dohladka. Přilijte pomerančovou šťávu a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Další originální recepty z různých koutů světa najdete v aktuálním jarním čísle časopisu Prima FRESH:
Neplecha na plechu
Kuchařka stejnojmenného blogu kombinuje cestovatelský deník s lokálními recepty. Vydejte se s manželským párem Markétou a Františkem Lorencovými do 18 známých i méně známých míst a objevujte nové zvyky, krásná místa i autentickou kuchyni. Ochutnáním typických pokrmů často pochopíte kulturu obyvatel rychleji a jasněji než čtením knih, v knize Neplecha na plechu navštívíte pět světadílů a poznáte 111 originálních receptů. Lahodný způsob cestování.