Suroviny
- červená řepa 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- brambory (velká ) 1 ks
- mrkev 1 ks
- zázvor (čerstvý ) 3cm kousek
- bobkový list 2 ks
- kuřecí vývar 750 ml
- pomeranč 1 ks
- zakysaná smetana (k podávání) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Řepy omyjte, položte je na čtverce z alobalu, zakápněte je olejem a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu doměkka.
- Upečenou řepu vyjměte, vybalte ji, nechte zchladnout a oloupejte ji. Nakrájejte ji na menší kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte, bramboru a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostky. Zázvor nastrouhejte najemno.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm opečte doměkka. Přidejte bobkový list, prolisovaný česnek a zázvor a orestujte asi 1 minutu. Přisypte mrkev a bramboru a opékejte 5 minut. Přidejte řepu, lehce ji zarestujte, zalijte vývarem a vařte 20 minut.
- Jakmile zelenina změkne, vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte dohladka. Přilijte pomerančovou šťávu a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Řepná krémová polévka s pomerančem Zdroj: Neplecha na plechu