zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Řecký medový koláč s ořechy
Autor: profimedia.cz Řecký medový koláč s ořechy

Řecký medový koláč s ořechy

Hodnoceno: 0x
Řekové medu přezdívají nektar bohů a po ochutnání tohoto koláče jim dáte za pravdu. Upéct ho zvládnou i děti.
do 1 hodiny
6–8 porcí

reklama

Suroviny (6–8 porcí)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Obdélníkovou zapékací formu 20 x 30 cm či pekáč vyložte pečicím papírem a vsypte na něj ořechy. Zlehka je pražte 5–6 minut v troubě a nasekejte nahrubo.
  2. V pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte med a cukr a nechte ho zcela rozpustit. Povařte 1 minutu, odstavte a nechte mírně zchladnout.
  3. Vejce prošlehejte do pěny a pomocí metličky je rovnoměrně vmíchejte do vlažné medové směsi. Zapracujte ořechy a prosátou mouku s kypřicím práškem.
  4. Vlijte do připravené formy či pekáče a pečte 30–40 minut v předehřáté troubě, až povrch zezlátne a zpevní. Je-li těsto upečené, zjistíte testem špejlí. Zapíchněte ji do středu a vytáhněte. Je-li suchá nebo jen s pár vlhkými drobečky, koláč vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
  5. Rozkrájejte na čtverečky, hojně pocukrujte a podávejte. Koláč můžete doplnit řeckým jogurtem.

PRIMA TIP: Řecký med je unikátní svou chutí a vůní po různých rostlinách, na řeckých ostrovech roste přes 850 speciálních druhů, které nenajdete nikde jinde na světě. Nejznámější med je tymiánový.

Další báječné recepty z řecké kuchyně najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Léto na zahradě s Prima FRESH

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

reklama