Víte, co je Černá smrt, Michelada nebo Papa Daiquiri? Na všechny tyto drinky můžete narazit při letních cestách po světě. Jak chutnají? A dají se připravit i doma na zahradě?
9 koktejlů na léto, s kterými procestujete celý svět
1. Islandská Černá smrt
„Na Islandu, ostrově gejzírů a elfů, vám bude chutnat islandská pálenka s legendární přezdívkou Černá smrt,“ říká Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která vozí turisty do 150 zemí světa. Doma si po návratu smíchejte brennevin (islandskou pálenku podobnou naší kmínce), šťávu z černého rybízu a citronovou šťávu v poměru 3 : 2 : 1, přidejte cukrovou vodu podle chuti, smíchejte s ledem a v ústech se vám otevřou islandské vzpomínky.
2. Caipirinha
Nelze ji nezmínit. Máme pro vás však tip. Nepijte ji doma. Pojeďte do brazilského Rio de Janeira, posaďte se na plastovou židli v jednom ze stánků slavné pláže Copacabana nebo se zapojte do večerních mejdanů ve čtvrti Ipanema. Je to božský zážitek nechat si ji namíchat místním barmanem při západu slunce.
Caipirinha; foto: archiv Cestovní kancelář SEN
3. Papa Daiquiri
Daiquiri ve formě drceného ledu, limetky, cukru a rumu zná každý. Vyzkoušejte svého barmana, jestli umí namíchat Papa Daiquiri. Hemingway byl diabetik, a když viděl přípravu tohoto nápoje, zeptal se, jestli by to nešlo bez cukru. A tak nový drink dostal pojmenování papa, jak všichni Ernestovi familiárně říkali na Kubě. Daiquiri bez cukru, zato s dvojitou dávkou rumu.
4. Jihoamerické Pisco Sour
Dnes se těžko věří, že Peru a ne Chile bylo v 16. století centrem výroby vína v Jižní Americe. A už tehdy Španělé z hroznové šťávy pálili Pisco, které dostalo svůj název podle přístavu, z něhož ho vyváželi do Evropy. Smíchejte Pisco s vaječným bílkem, cukrovou vodou, citronem a máte dokonalý a efektivní drink na léto.
Pisco Sour; foto: archiv Cestovní kancelář SEN
5. Mexická Michelada
Máte rádi bizarní chutě světa? V tom případě bude pro vás tento zvláštní koktejl jako dělaný. Velké pivo v orosené sklenici, kterou zevnitř potřete něčím pořádně štiplavým a hranu namočíte v soli. Mexičané svůj podivný radler zbožňují a pijí jej při téměř každé příležitosti.
6. Patagonské Baileys
Za tímto nápojem musíte procestovat pořádný kus světa. V nejvzdálenějších fjordech Patagonie vám před návratem z túry na vaši expediční loď nalijí do sklenice whisky, přidají horké kakao a zasypou spoustou tisíce let starého ledu z ledovce. „Je to neopakovatelná chuť v dokonale kouzelném prostředí,“ popisuje zážitek Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která se specializuje na náročnější klientelu.
Patagonské Baileys; foto: archiv Cestovní kancelář SEN
7. Singapore Sling
Být v Singapuru a nedat si Singapore Sling v Dlouhém baru elegantního hotelu Raffles je hřích. Tento koktejl vymyslel kolem roku 1915 Číňan Ngiam Tong Boon z největšího čínského ostrova Hainan, a pokud nemáte dokonale zásobenou chladničku, ani ho doma nezkoušejte. Koneckonců, originál je jen jeden – v Singapuru – a skládá se z 3 cl ginu, 1,5 cl cherry brandy, 0,75 cl Cointreau, 0,75 cl DOM Bénédictine (bylinkový likér), 1 cl grenadiny, 12 cl ananasového džusu, 1,5 cl čerstvého limetkového džusu a kapky Angostura bitters.
8. Manhattan
Když matka Winstona Churchilla organizovala v roce 1874 banket v New Yorku, netušila, že dala podnět pro vznik drinku, který bude po 150 letech pít (nejen) americká smetánka. „Během prohibice americkou whisky nahrazovala kanadská, ale mix whisky, italského vermutu a angostury bitter se zachoval dodnes. Nejlépe chutná s výhledem na Manhattan,“ dodává Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN.
Manhattan; foto: archiv Cestovní kancelář SEN
9. African Brew
Amarula, krémový likér vyráběný z bobulí, které milují sloni, je symbolem Jižní Afriky. Míchá se s kopečkem čokoládové zmrzliny, drceným ledem a trochou zralého rozmačkaného banánu, podává se ve sklenici na víno a zdobí čokoládovou tyčinkou. Perfektní dezert po grilování na terase.
TZ, (klam)