Těsto
- máslo (změklé máslo) 170 g
- cukr krupice 150 g
- vejce 3 ks
- polohrubá mouka 195 g
- kypřicí prášek 6 g
- nemletý mák 30 g
- sůl (špetka soli)
- nastrouhaná kůra z 1–2 chemicky neošetřených pomerančů
- mléko 60 ml
Poleva
- šťáva ze 2 pomerančů 120 ml
- cukr krupice 100 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C, chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Změklé máslo utřete s cukrem do pěny a postupně po jednom zašlehávejte vejce. V jiné míse promíchejte mouku s kypřicím práškem, mákem, solí a pomerančovou kůrou. Polovinu vmíchejte pomocí stěrky do máslové směsi. Přilijte mléko a zapracujte zbylou moučnou směs.
- Důkladně promíchejte a těsto přesuňte do připravené formy. Povrch uhlaďte a pečte v předehřáté troubě 40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený chlebíček nechte chladnout 10 minut ve formě a pak ho vyklopte.
- Na polevu svařte pomerančovou šťávu s cukrem, rozmíchejte dohladka a přelijte přes vlahý chlebíček. Nechte zcela zchladnout.
Pomerančový chlebíček s mákem Zdroj: Koláče / Chez Lucie