Polévka
- rajčata 1kg
- mrkev 4 ks
- česnek 2 stroužky
- červená cibule 2 ks
- máslo 50 g
- vývar 500 ml
- bazalka (čerstvá ) 100 g
- zázvor (čerstvý ) 50 g
- voda 200 ml
- balzamikový ocet
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Chipsy
- rýže 150 g
- voda
- bylinky (čerstvé bylinky a semínka podle chuti)
- rostlinný olej
- sůl
Postup přípravy
- Rýžové chipsy: Rýži nasypte do hrnce a zalijte půl litrem vody. Osolte a přiveďte k varu. Rýži vařte klasickým způsobem do změknutí až rozvaření. Po uvaření by pořád měla zůstat v hrnci voda. Rýži sceďte a slitou vodu odložte. Uvařenou rýži přendejte do kuchyňského mixéru, přidejte asi 6 lžic vody, ve které se rýže vařila, a mixujte, až vznikne kompaktní hmota, která by měla připomínat lepkavou kaši. Pokud je kaše příliš hustá, můžete přidat více vody a mixovat dál. Po rozmixování hmotu pomocí gumové stěrky rozetřete na pečicí papír na tloušťku přibližně 3 mm. Dejte do trouby vyhřáté na 80 stupňů a sušte přibližně 40–50 min.
- Po vysušení vytáhněte z trouby a nechte chvilku vychladnout. Kompaktní plát rýžového těsta nařežte nebo natrhejte na menší kousky a smažte v rozehřátém oleji dokřupava. Trvá to jen pár vteřin. Po usmažení nechte chipsy okapat na papírovém ubrousku. Bylinky a semínka nasekejte nadrobno a posypte jimi připravené chipsy.
- Polévka: Rajčata překrojte a dejte na plech. Pokapejte olivovým olejem, balzamikem a osolte. Plech vložte do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečte přibližně 25 minut.
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte očištěnou a nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Osmažte a přidejte očištěnou nakrájenou mrkev spolu s česnekem. Zeleninu orestujte a přidejte upečená rajčata spolu se šťávou, kterou při pečení rajčata pustila. Přidejte 500 ml zeleninového vývaru a asi 200 ml vody. Osolte a přiveďte k varu. Polévku vařte, až je mrkev zcela měkká. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem. Odstavte z ohně, ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a chilli papričkou.
- Polévku podávejte spolu s rýžovými chipsy, případně můžete dochutit bylinkovým olejem.
Kuchařské zástěry či lněné utěrky z dílny Pavla Berkyho jsou k dispozici na jeho eshopu www.pavelberky.com.
Polévka z pečených rajčat s křupavými rýžovými chipsy 2 Zdroj: archiv Pavel Berky