návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Polévka z pečeného česneku a červené řepy

4 porce
do 2 hodin
Polévka z pečeného česneku a červené řepy
Polévka z pečeného česneku a červené řepy Autor: kuchařka Česnek
Pečením česnek a řepa zesládnou a změknou, v lahodnou polévku příjemně sladké a zemité chuti se pak promění během půl hodinky. Podávejte ji buď jako vydatný předkrm, nebo jako lehký oběd s trochou křupavého chleba.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Z každého neoloupaného stroužku česneku odřízněte vršek tak, abyste odkryli kousek dužiny. Společně s řepou je zabalte do alobalu. Připravený balíček položte na pečicí plech a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu doměkka. 
  2. Rozbalte alobal a nechte řepu a česnek mírně zchladnout. Řepu oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. 
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním stupni, vsypte cibuli a orestujte ji doměkka. Přidejte řepu, česnek, a pokud chcete, i víno. Vařte 2 minuty, přilijte vývar, zahřívejte k varu, přikryjte poklicí, snižte teplotu a zvolna vařte 30 minut. 
  4. Nechte mírně zchladnout a rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete, podle potřeby znovu prohřejte a podávejte s crème fraîche či zakysanou smetanou a nasekaným estragonem.
Polévka z pečeného česneku a červené řepy
Polévka z pečeného česneku a červené řepy
kuchařka Česnek

Česnek
Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.