Jenny Linford

Polévka z pečeného česneku a červené řepy

Moje hodnocení
2x

Pečením česnek a řepa zesládnou a změknou, v lahodnou polévku příjemně sladké a zemité chuti se pak promění během půl hodinky. Podávejte ji buď jako vydatný předkrm, nebo jako lehký oběd s trochou křupavého chleba.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • neoloupané stroužky česneku 2 ks
  • červená řepa 500 g
  • cibule 1/2 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • červené víno podle chuti 50 ml
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 600 ml
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • crème fraîche nebo zakysaná smetana k podávání
  • nasekaný estragon k podávání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Z každého neoloupaného stroužku česneku odřízněte vršek tak, abyste odkryli kousek dužiny. Společně s řepou je zabalte do alobalu. Připravený balíček položte na pečicí plech a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu doměkka.
  2. Rozbalte alobal a nechte řepu a česnek mírně zchladnout. Řepu oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním stupni, vsypte cibuli a orestujte ji doměkka. Přidejte řepu, česnek, a pokud chcete, i víno. Vařte 2 minuty, přilijte vývar, zahřívejte k varu, přikryjte poklicí, snižte teplotu a zvolna vařte 30 minut.
  4. Nechte mírně zchladnout a rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete, podle potřeby znovu prohřejte a podávejte s crème fraîche či zakysanou smetanou a nasekaným estragonem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jenny Linford

Knihy Omega Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty