Suroviny
- rýže (uvařená a ochucená sushi rýže) 500 g
- krevety (oloupané, bez hlavy) 28 ks
- chilli omáčka 8 lžic
- koriandr (čerstvý, nasekaný) 4 lžíce
- řasa wakame 8 lžice
- salátová okurka 1 ks
- rýžový ocet 100 ml
- moučkový cukr 100 g
- ředkvičky (nakládaná žlutá ředkev) 300 g
- arašídy (pražené nesolené, nasekané najemno) 150 g
- kokosové mléko 250 ml
- limetka 2 ks
- cukr 100 g
- rybí omáčka 3 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Cukr rozpusťte do světlého karamelu, zalijte rybí omáčkou, kokosovým mlékem a přidejte nasekané arašídy. Celou směs povařte, dle chuti přidejte limetovou šťávu, osolte a nechte vychladnout.
- Rýžový ocet, cukr moučku a sůl smíchejte v misce, do které přidejte na tenko nakrájené okurky. Marinujte minimálně po dobu 2 hodin. Žlutou ředkev nakrájejte na tenké nudličky.
- Osolené krevety zprudka opečte na rozpálené pánvi, přidejte sweet chilli omáčku a dvě lžíce nasekaného koriandru. Nechte vychladnout do pokojové teploty.
- Servírujte v misce, na dno vložte část připravené sushi rýže, na niž vyskládejte ostatní ingredience dle fantazie a chuti.
PRIMA TIP: Použijte kulatozrnnou rýži na sushi, kterou uvařte v poměru 500 g rýže / 600 ml vody. Poté ji zalijte roztokem ze 100 ml světlého rýžového octa, 16 g soli a 100 g cukru krupice.
TIP SOMELIÉRA: Tramíny jsou typickou kombinací pro pálivé pokrmy. Tramín červený Víno Mikulov Sommelier Club je dostatečně výrazný pro toto chuťově výrazné, přesto vyvážené jídlo. Kořenitost tohoto vína je skvělým doplňkem zvolených pikantních krevet s koriandrem.