Suroviny
- zelené fazolky 500 g
- bobkový list 2 ks
- červené fazole 1 malá konzerva
- cibule 2 ks
- česnek 1 stroužek
- špek (prorostlý) 150 g
- olivový olej 3 lžíce
- pepř (čerstvě namletý)
- ocet (bylinkový) 4 lžíce
- hořčice 1 lžička
Postup přípravy
- Fazolky očistěte, omyjte, nakrájejte na malé kousky a v mírně vařící osolené vodě s bobkovým listem asi 20 minut vařte. Fazolky i červené fazole nechte okapat.
- Cibuli i česnek oloupejte a spolu se slaninou nadrobno nakrájejte. Na pánvi rozpalte olej a opečte na něm špek do křupava. Přidejte cibuli a česnek a restujte dosklovata. Sundejte pánev z plotny, do směsi vmíchejte pepř, ocet, hořčici a dochuťte solí.
- Marinádu promíchejte s fazolemi a nechte asi 2 hodiny odpočívat. Ještě jednou ochutnejte a můžete podávat.