Suroviny
- králičí stehno 4 ks
- špek 200 g
- anglická slanina 200 g
- cibule 4 ks
- mrkev 400 g
- řapíkatý celer 300 g
- česnek 1 palička
- tymián 1 svazek
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- kapusta 600 g
- olej 0,5 dl
Postup přípravy
- KrálíkDo rozpálené pánve vložte nahrubo pokrájený špek a po chvilce trochu oleje. Následuje cibule, řapíkatý celer, tymián, česnek – vše pokrájené na větší kusy. Orestujte dozlatova, přidejte lžíci plnotučné hořčice, opět orestujte a zalijte králičím vývarem (horkou vodou).
- Čistého omytého králíka osolte, opepřete, prošpikujte špekem a opečte na másle. Vložte do pekáče a přidejte základ. Králík by měl být téměř potopený.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 90 minut při teplotě 140 °C. Při pečení králíka obracejte a později i podlévejte.
- Když je maso měkké, králíka vyndejte a celý základ sceďte. Poté šťávu zvolna redukujte na požadovanou barvu a hustotu. V případě většího množství tuku ho opatrně odeberte lžící.
- KapustaČerstvou kapustu krátce spařte, sceďte a nechte okapat. Poté vložte na rozpálenou pánev, kde již máte najemno pokrájenou osmaženou slaninu, prohoďte, nechte velmi krátce restovat (stačí minutka) a servírujte.