Najděte si recept
Reklama
Vepřová pečeně se zeleninou
8 porcí
do 1,5 hodiny

Určitě sami znáte takové ty chvíle, kdy stojíte v obchodě nebo na trzích, vidíte nějakou surovinu, jako já vepřovou pečeni. Je opravdu krásná a je obrovská škoda ji nekoupit. Tak pojďte do toho a vyzkoušejte!
Suroviny (8 porcí)
- vepřová pečeně 1 kg
- máslo 2 lžíce
- cibule 3 ks
- mrkev 4 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- česnek 3 stroužky
- pokrájená rajčata 2 plechovky
- sušená rajčata 8 ks
- bobkový list a tymián 3 listy a 3 snítky
- sůl, pepř
Postup
- Nejprve pokrájejte suroviny. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer pokrájejte na kostičky. Stejně tak cibuli a sušená rajčata. Česnek pokrájejte na mini kostičky. Maso pokrájejte na cca 2 cm velké kostky.
- Troubu rozpalte na 170 °C.
- Rozehřejte pánev. Přidejte na ni máslo/ghí a orestujte cibuli.
- Když je cibule zlatavá, přidejte mrkev a nakonec řapíkatý celer.
- Vše promíchejte a restujte na středním plameni ze všech stran.
- Když zelenina začíná zlátnout, přidejte česnek. Restujte ještě tak 3 minuty.
- Do pekáče vložte pokrájené maso a přidejte orestovanou zeleninu.
- Pak přisypejte pokrájená sušená rajčata a pokrájená rajčata z plechovky (nebo čerstvá bez slupky). Vše důkladně promíchejte.
- Ještě přidejte bobkový list, lžičku soli a tymián.
- Přiklopte pokličkou a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 45 minut.
- Zelenina bude krásně měkká, maso pustí šťávu do omáčky.
- Během pečení kontrolujte, zda šťáva nevysychá. Když tak maso ještě lehce podlijte vodou. Před servírováním dochuťte solí a pepřem a vyndejte bobkový list.
- K tomuto pokrmu se hodí rýže, bulgur nebo bramborová kaše.
Smooth & cooking
Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.
Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.
Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.