Suroviny
- vepřová pečeně 1 kg
- olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sušené bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
- uzený bůček 100 g
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar 250 ml
- máslo 2 lžíce
Připravte vepřovou pečeni podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- Maso si svaž provázkem, aby drželo tvar, potři olejem, osol, opepři a posypej sušenýma grilovacíma bylinkama. Zabal do pečícího papíru, na kterým jsi to kořenil a nech hodinu při pokojové teplotě.
- Pak maso v rendlíku nebo v pánvi opeč ze všech stran. Já to dělám v rendlíku, ve kterým potom připravím k tomu masu šťávu.
- Opečené maso přendej na pekáč s mřížkou a zasuň vpichový teploměr až po vyznačenou drážku. Vlož to do trouby, vyhřáté na 120 stupňů a v aplikaci teploměru nastav potřebný program. Kdybych to dělal jenom pro sebe, nastavím teplotu na 62 nebo 63 stupňů. Děti by mi ale růžové vepřové maso nejedly, tak musím dát 65, i tak ale maso zůstane šťavnaté.
- Zatímco se maso bude dělat v troubě, připrav si omáčku. Do rendlíku po mase dej trošku uzeného bůčku, zarestuj ho a přidej cibuli. Tu musíš dostat do tmavě hnědý barvy, pak přihodíš česnek a necháš asi minutu rozvonět. Zaprášíš hladkou moukou a minutu nebo dvě opékej.
- Následně základ zalej vývarem, já jsem použil z ovaru, který jsme doma vařili den předem. Rozmíchej a nech 20 minut provařit.
- Zkotroluj aplikaci, která ti ukáže čas do konce pečení i uplynulý čas. Omáčku máš po 20 minutách provařenou, propasíruj ji přes cedník a protlač všechny chutě.
- Nakonec do omáčky zašlehej kousky vyhlazeného másla, které ti omáčku zjemní a trošku zahustí.
- Po zvukovém znamení aplikace maso vyndej z trouby a šťávu z pekáče samozřejmě přilij do omáčky v rendlíku. Maso přikrej alobalem a počkej, než ti aplikace odměří čas odležení, který byl pět minut. Teplota masa se zvýšila nakonec ještě o jeden stupeň.
- Na rozdíl ode mě, bys v tudle chvíli měl sundat ten kuchyňskej provázek, abys ho pak nenašel v hubě, tak jako já. 1
- Hodí se k tomu jakákoliv bramborová příloha, ale klapne to myslím i s rýží. Skvěle k tomu bude pasovat listovej, okurkovej nebo rajčatovej salát.
Vyzkoušejte také vepřový guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku