Suroviny
- vepřová pečeně (v jednom kuse, např. hřbet) 2,5 kg
- černé olivy (bez pecky) 200 g
- piniové oříšky 100 g
- sýr (manchego) 200 g
- fenyklová semínka 1 lžička
- pancetta 10–12 plátků
- mořská sůl (hrubá ) 3 lžíce
Postup přípravy
- Gril vyhřejte na 150 °C.
- Vepřovou pečeni ve vzdálenostech asi na tloušťku prstu nakrájejte přibližně do dvou třetin hloubky tak, že maso zůstane dole ještě spojené.
- Na náplň najemno nasekejte olivy a piniové oříšky. Sýr manchego nakrájejte na kostičky a vložte společně s olivami a oříšky do mísy. Fenyklová semínka rozmělněte v hmoždíři a smíchejte je s mořskou solí.
- Vepřovou pečeni ze všech stran okořeňte směsí soli a fenyklu a do každé řezem vytvořené kapsy vložte 1 plátek pancetty a lžíci náplně.
- Do masa zapíchněte vpichový teploměr a pečeni v grilovacím koši vložte do grilovací komory. Požadovaná teplota uvnitř masa je 62 °C. Jakmile dosáhne této cílové teploty, pečeni vyjměte a nechte ji 20 minut přikrytou odpočinout. Poté pečeni krájejte na plátky a servírujte.
Středomořská plněná vepřová pečeně na grilu Zdroj: Udíme a grilujeme