Suroviny
- vepřová pečeně (farmářská ) 1 kg
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- plnotučné mléko 1 l
- tymián 8 snítků
- česnek 4 stroužky
- zakysaná smetana 200–400 g
- pažitka
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Maso, omyjte, osolte a opepřete.
- V pánvi rozpusťte přepuštěné máslo a ze všech stran zatáhněte maso.
- Maso přendejte nyní do pekáče, zalijte jej mlékem, přidejte tymián a oloupaný česnek, zakryjte pekáč a dejte na hodinu a půl maso péct.
- Pokud není maso měkké, nechte jej ještě 30 minut péct, ale měla by mu hodina a půl stačit.
- Po upečení maso vyndejte z pekáče, nechte jej chvilku odpočinout a pak jej nakrájejte na plátky.
- Z mléka vyndejte česnek a tymián a na plotně jej svařte na polovinu.
- Poté k němu přidejte zakysanou smetanu (pokud je jedna málo a omáčka není dostatečně hustá, přidejte ještě část druhého kelímku nebo klidně celý) a nasekanou pažitku.
- Podávejte s bramborovou kaší, šťouchačkami či pečenými brambory.