návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pečené brambory v soli s tvarohem

Hodnoceno: 5x
6–8 porcí
do 1,5 hodiny
Pečené brambory v soli s tvarohem
Autor: Jíme zdravě po celý rok Pečené brambory v soli s tvarohem
Pečení v soli je oblíbený způsob přípravy – můžete tak péct například kuře nebo celé ryby. Pokud se pustíte do pečení brambor v soli, zjistíte, jak výbornou mají chuť a také strukturu. Doplňte je svěžím tvarohovým dipem s bylinkami.

Postup

  1.  
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory zbavte všech nečistot, vydrhněte je kartáčem a osušte suchou utěrkou. Vezměte si menší zapékací pekáč, nasypte do něj všechnu sůl a do soli rozprostřete připravené brambory. Lehce s nimi pootočte, aby držely na svém místě.
  3. Pekáč dejte do trouby, přiklopte alobalem a brambory pečte 50 minut při 170–180 °C. Poté stáhněte teplotu na 160 °C, odstraňte alobal a brambory pečte dozlatova dalších 20 minut.
  4. Než se brambory upečou, nakrájejte si hovězí šunku na menší nudličky a nasucho ji opražte na pánvi (stačí zhruba 2 minuty na středním plameni).
  5. Ještě horké brambory rozpíchejte vidličkou do kříže, podél delší strany je zmáčkněte a nechte je uprostřed „prasknout“. Hotové brambory podávejte s tvarohem smíchaným se špetkou soli, opraženou šunkou a nasekanou pažitkou.
  6.  

PRIMA TIP: Sůl na pečení brambor určitě nevyhazujte. Prosejte ji přes síto, abyste ji zbavili nečistot vzniklých při pečení, a používejte ji dál jako běžnou sůl.

Pečené brambory v soli s tvarohem
Autor: Jíme zdravě po celý rok Pečené brambory v soli s tvarohem

Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.
Související témata: pečené brambory , tvarohový dip , Přílohy