Pečené brambory v soli s tvarohem

Moje hodnocení
8x

Pečení v soli je oblíbený způsob přípravy – můžete tak péct například kuře nebo celé ryby. Pokud se pustíte do pečení brambor v soli, zjistíte, jak výbornou mají chuť a také strukturu. Doplňte je svěžím tvarohovým dipem s bylinkami.

6 porcí
90 minut

Suroviny

  • středně velké brambory (nejlépe varný typ A nebo B) 1 kg
  • polotučný tvaroh 400 g
  • čerstvá pažitka, nasekaná nahrubo 1 hrst
  • sůl 500 g
  • sušená hovězí šunka 100 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory zbavte všech nečistot, vydrhněte je kartáčem a osušte suchou utěrkou. Vezměte si menší zapékací pekáč, nasypte do něj všechnu sůl a do soli rozprostřete připravené brambory. Lehce s nimi pootočte, aby držely na svém místě.
  2. Pekáč dejte do trouby, přiklopte alobalem a brambory pečte 50 minut při 170–180 °C. Poté stáhněte teplotu na 160 °C, odstraňte alobal a brambory pečte dozlatova dalších 20 minut.
  3. Než se brambory upečou, nakrájejte si hovězí šunku na menší nudličky a nasucho ji opražte na pánvi (stačí zhruba 2 minuty na středním plameni).
  4. Ještě horké brambory rozpíchejte vidličkou do kříže, podél delší strany je zmáčkněte a nechte je uprostřed „prasknout“. Hotové brambory podávejte s tvarohem smíchaným se špetkou soli, opraženou šunkou a nasekanou pažitkou.

PRIMA TIP: Sůl na pečení brambor určitě nevyhazujte. Prosejte ji přes síto, abyste ji zbavili nečistot vzniklých při pečení, a používejte ji dál jako běžnou sůl.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty