Chrissy Freer

Pečená ricotta se salátem s bylinkami, rajčaty a oříšky

Moje hodnocení
8x

Ricotta obsahuje jen zlomek podílu tuku, co většina jiných sýrů a má nádhernou krémovou konzistenci a svěží mléčnou chuť, která se dokáže přizpůsobit různým úpravám. Upečená ricotta je skvělým předkrmem a hodí se i na piknik nebo na párty.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • vlašské ořechy 3 lžíce
  • čerstvý sýr ricotta 500 g
  • lehce ušlehaná vejce 2 ks
  • nastrouhaný parmazán 35 g
  • černé olivy bez pecky 40 g
  • bazalka (čerstvá bazalka, nasekaná) 2 lžíce
  • hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
  • drcené sušené chilli 1/4
  • olivový olej 2 lžíce + na potření
  • cherry rajčata 100 g
  • lístky máty 2 lžíce
  • lístky oregana 2 lžíce
  • nasekané lístky hladkolisté petržele 2 lžíce
  • opečený chléb k podávání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Pekáč o rozměrech 10 x 20 cm vymažte olejem. Ořechy vsypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut, až mírně ztmavnou. Vyjměte je a nasekejte nahrubo.
  2. Mezitím rozmixujte ricottu, vejce a parmazán dohladka. Olivy nasekejte nahrubo a vmíchejte s bazalkou a petrželkou do sýrové směsi. Osolte, opepřete a lžící rozetřete do pekáče. Pečte zhruba 25 minut, až ricotta zezlátne a okraje zpevní.
  3. Velký plech vyložte pečicím papírem a upečenou ricottu na něj opatrně vyklepněte. Posypte chilli a pokapejte 1 lžící olivového oleje. Vraťte do trouby na 5 minut zapéct, pak vyjměte a nechte zchladnout.
  4. Mezitím nakrájejte rajčata na čtvrtky, lístky máty, oregana a petržele nahrubo a promíchejte i s ořechy. Zakápněte zbylým olejem a dochuťte solí a pepřem. Ricottu podávejte na opečeném chlebu s rajčatovým salátem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chrissy Freer

Knihy Omega Chrissy Freer

Více než 100 receptů z neupravených potravin pro vaše zdraví a pohodu

Žijeme ve světě, který je plný nejrůznějších diet a poruch příjmu potravy. Skutečně si nejsme schopni najít čas, abychom si jídlo opravdu vychutnali? A vychutnali si ho v průmyslově nezpracované zdravé podobě, která nám dodá pořádnou dávku energie a elánu?

Myšlenka, že by nám měly pomoct diety se sníženým obsahem tuku nebo nízkotučné potraviny, už není zcela aktuální. Ve skutečnosti právě tyto potraviny jsou často zpracovávány potravinářským průmyslem. Aby se totiž zachovala chuť a prodloužila jejich expirační doba, jsou plné cukrů, zahušťovadel a stabilizátorů.

V této knize vám výživová poradkyně, autorka receptů a maminka Chrissy Freer ukáže, jak rychle a snadno připravit pokrmy z pravých potravin. Tyto lahodné recepty určitě rádi připravíte pro vaši rodinu i pro přátele. Zamilujte se do pravých potravin!

Vydalo nakladatelství Omega


Přečtěte si také

Recepty