Suroviny
- vlašské ořechy 3 lžíce
- ricotta (čerstvý sýr ) 500 g
- vejce (lehce ušlehaná) 2 ks
- strouhaný parmazán 35 g
- černé olivy (bez pecky) 40 g
- bazalka (čerstvá, nasekaná) 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- chilli (drcené sušené ) 1/4
- olivový olej 2 lžíce + na potření
- cherry rajčata 100 g
- máta (lístky ) 2 lžíce
- oregano (lístky ) 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekané lístky ) 2 lžíce
- chléb (opečený chléb k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Pekáč o rozměrech 10 x 20 cm vymažte olejem. Ořechy vsypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut, až mírně ztmavnou. Vyjměte je a nasekejte nahrubo.
- Mezitím rozmixujte ricottu, vejce a parmazán dohladka. Olivy nasekejte nahrubo a vmíchejte s bazalkou a petrželkou do sýrové směsi. Osolte, opepřete a lžící rozetřete do pekáče. Pečte zhruba 25 minut, až ricotta zezlátne a okraje zpevní.
- Velký plech vyložte pečicím papírem a upečenou ricottu na něj opatrně vyklepněte. Posypte chilli a pokapejte 1 lžící olivového oleje. Vraťte do trouby na 5 minut zapéct, pak vyjměte a nechte zchladnout.
- Mezitím nakrájejte rajčata na čtvrtky, lístky máty, oregana a petržele nahrubo a promíchejte i s ořechy. Zakápněte zbylým olejem a dochuťte solí a pepřem. Ricottu podávejte na opečeném chlebu s rajčatovým salátem.
Pečená ricotta se salátem s bylinkami, rajčaty a oříšky Zdroj: kuchařka Pravé a lahodné jídlo