Luise Vindahl a David Frenkiel

Pečená ovesná kaše à la mrkvový koláč

Moje hodnocení
5x

Horký kandidát na vyzkoušení pro všechny milovníky ovesných kaší. Zapečte ji a překvapí vás křupavostí a sladkostí. Tahle flirtuje s mrkvovým dortem, protože obsahuje nastrouhanou mrkev, hřejivé koření, sladké rozinky a křupavé oříšky a semínka navrch. Můžete ji zapéct i ve formičkách na muffiny a podávat jako nevšední a samozřejmě zdravý dezert.

8 porcí
60 minut

Kaše

  • vejce 2 ks
  • rostlinné mléko 500 ml
  • kypřicí prášek 1 lžička
  • mletá skořice 1/2 lžičky
  • mletý kardamom 1/2 lžičky
  • muškátový oříšek 1/2 lžičky
  • mletý zázvor 1/2 lžičky
  • dřeň z vanilky nebo 2 lžičky vanilkového extraktu 1/2 lžičky
  • mořská sůl 1 špetka
  • mrkev 200 g
  • ovesné vločky 200 g
  • rozinky 1 hrst
  • hustý bílý jogurt k podávání
  • máslo na vymazání formy

Posypka

  • ořechy (např. vlašské, pekanové nebo lískové) 150 g
  • dýňová či slunečnicová semínka 100 g
  • javorový sirup nebo med 3 lžíce
  • panenský kokosový olej 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a obdélníkovou zapékací formu o rozměrech 30 x 20 x 5 cm nebo kulatou o průměru 25 cm vymažte máslem.
  2. Vejce vyklepněte do velké mísy, přidejte mléko, prášek do pečiva, koření a sůl a promíchejte. Mrkve oloupejte a nastrouhejte do mísy, přisypte ovesné vločky a rozinky a promíchejte. Vlijte do připravené formy.
  3. Na posypku nasekejte ořechy nahrubo a promíchejte je se semínky, sirupem či medem a kokosovým olejem. Nasypte je na koláč a pečte v předehřáté troubě asi 35 minut nebo až vločky nasáknou všechnu tekutinu a posypka zezlátne a bude křupavá.
  4. Vyjměte, nechte mírně zchladnout a podávejte teplé s jogurtem.

PRIMA TIP: Ořechy můžete nahradit stejným množstvím dýňových či slunečnicových semínek či mandlí. Ve veganské verzi použijte místo vajec 2 lžíce chia semínek namočených 20 minut v 6 lžících filtrované vody.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Luise Vindahl a David Frenkiel

Luise Vindahl a David Frenkiel

V kuchařce Green Kitchen at Home se s námi její autoři dělí o více než 100 vegetariánských receptů – svých rodinných favoritů, které jsou charakteristické pro jejich každodenní kuchyni. Jde o jídla, po nichž se budete cítit a vypadat skvěle, od rychlých a lahodných snídaní i večeří pro každý den až po propracovanější jídla na víkendové oslavy. Recepty jsou chytře sestaveny tak, že podle nich uvaříte velmi snadno, uvedena je doba přípravy i spousta užitečných tipů, což vám usnadní práci. Víkendové recepty zaberou o něco více času, ale i tak jsou báječně nekomplikované. Díky fantastickým fotografiím a food stylingu stejně jako milým osobním příběhům povyšuje Green Kitchen at Home moderní a inspirativní bezlepková vegetariánská jídla na novou úroveň. Tohle je kuchařka, k níž se budete stále a znovu vracet.


Přečtěte si také

Recepty