Kaše
- vejce 2 ks
- rostlinné mléko 500 ml
- kypřicí prášek 1 lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- mletý kardamom 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- dřeň z vanilky nebo 2 lžičky vanilkového extraktu 1/2 lžičky
- mořská sůl 1 špetka
- mrkev 200 g
- ovesné vločky 200 g
- rozinky 1 hrst
- hustý bílý jogurt k podávání
- máslo na vymazání formy
Posypka
- ořechy (např. vlašské, pekanové nebo lískové) 150 g
- dýňová či slunečnicová semínka 100 g
- javorový sirup nebo med 3 lžíce
- panenský kokosový olej 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a obdélníkovou zapékací formu o rozměrech 30 x 20 x 5 cm nebo kulatou o průměru 25 cm vymažte máslem.
- Vejce vyklepněte do velké mísy, přidejte mléko, prášek do pečiva, koření a sůl a promíchejte. Mrkve oloupejte a nastrouhejte do mísy, přisypte ovesné vločky a rozinky a promíchejte. Vlijte do připravené formy.
- Na posypku nasekejte ořechy nahrubo a promíchejte je se semínky, sirupem či medem a kokosovým olejem. Nasypte je na koláč a pečte v předehřáté troubě asi 35 minut nebo až vločky nasáknou všechnu tekutinu a posypka zezlátne a bude křupavá.
- Vyjměte, nechte mírně zchladnout a podávejte teplé s jogurtem.
PRIMA TIP: Ořechy můžete nahradit stejným množstvím dýňových či slunečnicových semínek či mandlí. Ve veganské verzi použijte místo vajec 2 lžíce chia semínek namočených 20 minut v 6 lžících filtrované vody.
Pečená ovesná kaše à la mrkvový koláč Zdroj: Green Kitchen at Home