Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pečeme bez lepku: Tvarohový dort Míša

12–14 porcí
do 1,5 hodiny
Pečeme bez lepku: Tvarohový dort Míša
Pečeme bez lepku: Tvarohový dort Míša Autor: Petra Novotná / Bez lepku
Pamatujete si z dětství na pruhované obdélníčky, kdy se vám po patře nejprve rozlila hebká čokoláda, kterou osvěžil tvaroh a nakonec ho osladil čokoládový piškot? Upečte Míša řezy jednoduše jako dort a potěšte jím malé i velké oslavence. Tahle kombinace totiž chutná opravdu každému.
Reklama

Článek

Čokoládový koláč s hruškami (bez mouky) Foto:

18x báječné sladké recepty bez lepku

Pokud se vyhýbáte lepku, máme pro vás výběr výborných receptů na sladké moučníky a dezerty, které se buď obejdou zcela bez mouky, nebo je v nich použitá bezlepková mouka.
Reklama

Postup

  1. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh. Žloutky ušlehejte se zbylým cukrem do pěny. Pozvolna do ní zapracujte mouku, kakao, olej a sníh. Vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí – vpíchněte ji do středu a vytáhněte. Je-li čistá a bez drobků, korpus vyjměte a nechte zchladnout. Ideálně do druhého dne.
  3. Na náplň utřete máslo s cukrem a postupně zašlehejte tvaroh dohladka. Vršek korpusu seřízněte do roviny, vložte ho zpět do formy, potřete zavařeninou a tvarohovým krémem.
  4. Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem a rovnoměrně jí dort polijte. Vložte ho na několik hodin do lednice, až poleva ztuhne. Před podáváním dort vyjměte z formy a krájejte ho nožem nahřátým v horké vodě, abyste nepolámali čokoládu.
Reklama

Pečeme bez lepku: Tvarohový dort Míša  Foto: Pečeme bez lepku: Tvarohový dort Míša; foto: Petra Novotná / Bez lepku

Bez lepku - sladké i slané recepty Foto: Bez lepku – sladké i slané recepty

Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama