Palačinky
- mléko (vlažné ) 400 ml
- hladká mouka 200 g
- vejce 2 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- slunečnicový olej (na smažení)
- sůl špetka
Jablka
- jablka 400 g
- máslo 50 g
- cukr krupice 80 g
- rum 1 lžíce
- mletá skořice 1/2 lžičky
- citronová šťáva z 1 citronu
K podávání
- vlašské ořechy 1 hrst
- bílý jogurt 100 ml
Postup přípravy
- Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
- Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plameni.
- Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
- Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
- Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.
PRIMA TIP: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.
Více informací o kvalitě potravin najdete na webu: akademiekvality.cz.