Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ovocné taštičky z jednoduchého těsta
Už přemýšlíte, co o víkendu napečete? Už nemusíte, máme pro vás tip na sladkost, která nikdy neomrzí.
do 1,5 hodiny
Suroviny
- máslo pokojové teploty 250 g
- měkký plnotučný tvaroh 250 g
- polohrubá mouka 250 g + na podsypání těsta
- vejce na potření 1 ks
- moučkový cukr na posypání
Ovocný rozvar:
- třešně (např. i mražené) 300 g
- třtinový cukr 4 lžíce
- bio vanilkový cukr 1 ks
- mletá skořice 1 lžička
- troška šťávy z citronu
- portské víno (nepovinné) 50 ml
- čerstvé jahody 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Změklé máslo přendejte do mísy, přidejte tvaroh a mouku a prsty propracujte na hladké těsto.
- Vytvořte z něj kouli, tu zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky odpočinout, dokud nebudete mít připravený ovocný rozvar.
- Pokud budete taštičky plnit jen marmeládou, nechte těsto alespoň 30 minut v chladu.
- Mezitím se pusťte do ovocného rozvaru. Zmrazené třešně přesypte do rendlíku, přidejte cukry a skořici.
- Přiveďte k varu, třešně pustí vodu, pak stáhněte teplotu na polovinu a nechte za občasného míchání redukovat.
- Vmíchejte šťávu z citronu a portské. Redukce může zabrat 40 minut, ke konci přidejte na kousky nakrájené jahody a nechte ještě alespoň dalších 10 minut vařit.
- Musí vzniknout „marmeláda“, kterou se dají taštičky plnit, tak nic neuspěchejte. Poté nechte vystydnout.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. Těsto si rozdělte na dvě poloviny, každou na pomoučeném válu vyválejte na tenčí plát a nožem nakrájejte stejně velké obdélníky, potřebujete sudý počet.
- Polovinu vyložte na plech, přidejte do středu ovocný rozvar. Druhou polovinu ve středu opatrně nožem nařízněte a přiklopte jimi kousky na plechu.
- Vidličkou přitlačte konce plátků k sobě, aby přilnuly. Pomažte vyšlehaným vajíčkem a pečte dozlatova asi 20 minut. Nakonec je nechte na mřížce vychladnout a lehce posypte moučkovým cukrem.
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!