Korpus
- sušenky 220 g
- máslo (rozpuštěné ) 6 lžic
- cukr krupice (přírodní) 3 lžíce
- sůl (jemná) 1/4 lžičky
Náplň
- smetana ke šlehání 200 ml
- mascarpone 240 g
- krémový sýr (pokojové teploty) 120 g
- moučkový cukr 2–3 lžíce
- citronový krém (hotový výrobek nebo viz Prima tip) 120 ml
- citronová kůra (nastrouhaná ) 1 lžička
- citronová šťáva (není nutné) 2–3 lžíce
Dokončení
- červený rybíz (několik hrstí )
- jahody (čerstvé)
- citron (tenké plátky )
Postup přípravy
- Nejlépe v robotu rozmixujte sušenky na jemné drobky, lehce osolte, přidejte cukr a máslo a znovu prošlehejte, až se směs spojí. Přesuňte ji do formy – hezky vypadá čtverhranná – a důkladně upěchujte po dně nejprve klouby prstů, pak obrácenou lžící. Vytvořte také okraj. Formu dejte do ledničky, aby krusta zpevnila. Hrst směsi můžete nechat na ozdobu.
- Na náplň šlehejte smetanu s krémovým sýrem při vyšší rychlosti asi 3 minuty. Pak přidejte mascarpone a cukr a šlehejte při střední rychlosti, až se směs spojí. Nakonec krátce zašlehejte citronový krém a kůru. Ochutnejte a chcete-li, dochuťte ještě citronovou šťávou.
- Náplň vlijte do vychlazené krusty, povrch uhlaďte a dejte znovu vychladit, nejméně na 3 hodiny nebo i přes noc. Před podáváním ozdobte ovocem, plátky citronu a drobky korpusu. Podávejte vychlazené, ale před podáváním nechte alespoň 15 minut v pokojové teplotě.
PRIMA TIP: Citronový krém (lemon curd) je geniálním spojením citronové šťávy, kůry, másla a vajec nebo jen žloutků. Dá se koupit hotový, ale jeho domácí příprava, na niž kolují po internetu tisíce receptů, také není nic složitého. Vyzkoušejte třeba tento recept na lemon curd. Využití má mnohočetné a v ledničce vydrží slušnou dobu.