Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží

4 porce
do 1 hodiny
Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží
Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží Autor: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň
Pokud to dokážete, nechte uvařené kuřecí kousky odpočívat do druhého dne. Přes noc maso úplně prostoupí chuť koření, ještě více zvláční a bude úplně dokonalé! Ideální jídlo pro celodenní návštěvy – v klidu si navařte den předem a v den D vyrazte s kamarády na výlet a po návratu jen uvařte rýži.
Reklama

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Reklama

Postup

  1. KUŘECÍ KOUSKY: Ve velké pánvi opečte na přepuštěném másle (ghí) nebo na oleji na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku dosklovita. Přidejte na kousky pokrájené maso a opečte ho dozlatova. K opečenému masu vmíchejte na jemné nudličky nakrájenou mrkev a také ji opečte, aby zkřehla. Zasypte maso i mrkev kořením (kari, bobkový list), přidejte nakrájenou chilli papričku dle chuti a ještě zhruba minutku opékejte – koření se krásně rozvoní, ale míchejte ho a hlídejte, aby se nespálilo.
  2. Do pánve vmíchejte zakysanou smetanu, vařečkou odmíchejte případné přípečky z koření či šťávy a potom přidejte propláchnuté rozinky. Osolte, přidejte lžičku cukru a vše promíchejte. Přiklopte poklicí a nechte chvíli podusit na mírném ohni, asi tak 5–10 minut. Hotové kousky nechte chvíli odležet, chutě se krásně prolnou.
  3. Před tím, než budete jídlo servírovat, opražte na menší pánvi nasucho plátky mandlí – těmi pak kuřecí kousky posypte na talíři. Krásným doplňkem jsou lístky čerstvého koriandru (a kdo ho nemá rád, může použít hladkolistou petržel).
  4. KOŘENĚNÁ RÝŽE: Rýži propláchněte několikrát vodou a nechte okapat v cedníku. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej, vsypte drobně pokrájenou chilli papričku, skořici, hřebíček a rozlomené bobkové listy a opékejte. Když se koření rozvoní a listy začnou tmavnout, přisypte i všechno mleté koření. Jakmile zpění, přidejte propláchnutou a okapanou rýži a pokračujte v míchání a opékání.
  5. Když je rýže orestovaná, přilijte vodu, osolte ji, hrnec zakryjte, snižte přívod tepla na minimum a vařte 15–18 minut. Hotovou rýži odklopte, promíchejte s nasekaným koriandrem nebo petrželkou a načechrejte vidličkou.
Reklama

Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží  Foto: Orientální kuřecí kousky s kořeněnou rýží; foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama