Kuře
- přepuštěné máslo (nebo rostlinný olej) 3 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- kuřecí stehenní řízek 4 ks
- mrkev (vetší) 1 ks
- kari koření 5 lžiček
- bobkový list 1 ks
- chilli papričky (čerstvá ) 1 ks
- zakysaná smetana (30 %) 150 ml
- sušené rozinky 1 hrst
- cukr krupice 1 lžička
- mandle (mandlové lupínky) 2 lžíce
- koriandr (čerstvý nebo hladkolistá petržel) 4 lžíce
- sůl
Rýže
- rýže basmati 300 g
- přepuštěné máslo (nebo rostlinný olej) 2 lžíce
- chilli papričky (čerstvá ) 1/2 ks
- skořice 1 menší svitek
- hřebíček 4 ks
- bobkový list 2 ks
- kardamom (mletý) 1/2 rovné lžičky
- zázvor (mletý ) 1/2 rovné lžičky
- mletý koriandr 1/2 rovné lžičky
- voda (na zalití rýže) 450 ml
- koriandr (čerstvý nebo hladkolistá petržel, lístky) 2 lžíce
- sůl
Článek
21x kari v hlavní roli
Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Postup přípravy
- KUŘECÍ KOUSKY: Ve velké pánvi opečte na přepuštěném másle (ghí) nebo na oleji na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku dosklovita. Přidejte na kousky pokrájené maso a opečte ho dozlatova. K opečenému masu vmíchejte na jemné nudličky nakrájenou mrkev a také ji opečte, aby zkřehla. Zasypte maso i mrkev kořením (kari, bobkový list), přidejte nakrájenou chilli papričku dle chuti a ještě zhruba minutku opékejte – koření se krásně rozvoní, ale míchejte ho a hlídejte, aby se nespálilo.
- Do pánve vmíchejte zakysanou smetanu, vařečkou odmíchejte případné přípečky z koření či šťávy a potom přidejte propláchnuté rozinky. Osolte, přidejte lžičku cukru a vše promíchejte. Přiklopte poklicí a nechte chvíli podusit na mírném ohni, asi tak 5–10 minut. Hotové kousky nechte chvíli odležet, chutě se krásně prolnou.
- Před tím, než budete jídlo servírovat, opražte na menší pánvi nasucho plátky mandlí – těmi pak kuřecí kousky posypte na talíři. Krásným doplňkem jsou lístky čerstvého koriandru (a kdo ho nemá rád, může použít hladkolistou petržel).
- KOŘENĚNÁ RÝŽE: Rýži propláchněte několikrát vodou a nechte okapat v cedníku. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej, vsypte drobně pokrájenou chilli papričku, skořici, hřebíček a rozlomené bobkové listy a opékejte. Když se koření rozvoní a listy začnou tmavnout, přisypte i všechno mleté koření. Jakmile zpění, přidejte propláchnutou a okapanou rýži a pokračujte v míchání a opékání.
- Když je rýže orestovaná, přilijte vodu, osolte ji, hrnec zakryjte, snižte přívod tepla na minimum a vařte 15–18 minut. Hotovou rýži odklopte, promíchejte s nasekaným koriandrem nebo petrželkou a načechrejte vidličkou.