Těsto
- hladká mouka 420 g
- cukr krupice 120 g
- máslo 150 g
- vejce 2 ks
- med 2 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
- mléko 2 lžíce
Krém
- kondenzované mléko (Salko) 1 plechovka
- máslo 250 g
Postup přípravy
- Pokud chcete krém s karamelovou chutí, dejte Salko v zavřené plechovce na 3 hodiny předem vařit při mírném varu.
- Hotové by se při zatřepání plechovkou nemělo ani hnout. Nechte úplně vychladnout, pak plechovku otevřete a obsah promíchejte. Smíchejte s povoleným máslem a dejte do lednice.
- Všechny ingredience na těsto smíchejte a důkladně vypracujte. Nechte alespoň půl hodiny v lednici. Poté vyválejte dva stejné pláty na plech.
- Já jsem válela přímo na plechu vyloženém pečicím papírem a malým válečkem. Výška těsta by měla být tak max. půl cm. Jeden plech dejte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte dorůžova.
- Mezitím vhoďte ořechy do mixéru, párkrát protočte a ořechy nahrubo posekejte. Na pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a vmíchejte med. Nechte vše zkaramelizovat do světle hnědé barvy.
- Nakonec vsypte ořechy a důkladně směs spojte. Směs rozprostřete na neupečený plát těsta a vše vložte do trouby.
- Pečte opět dorůžova, nakonec můžete troubu na chvíli přepnout na horní ohřev.
- Po vychladnutí namažte spodní plát krémem a přiklopte druhým s ořechy. Zlehka přimáčkněte a dejte na dva dny odležet do chladna.
- Poté nakrájejte na kostky, jde to lépe zubatým nožem.