Obrácený citrusový koláč s pomeranči
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Obrácený citrusový koláč s pomeranči
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Zkoušku ohněm, tedy pečení „hlavou vzhůru“ prodělávají od dob slavného jablkového koláče sester Tatinových mnohé dezerty. Ty s citrusy s ní mají obzvláštní úspěch – kombinace jejich pikantní šťávy s karamelem je prostě bezkonkurenční.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 22 cm s volným dnem vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
-
Nakrájené máslo, 80 g přírodního cukru, sirup a 1 a ½ lžíci balzamika ohřívejte v kastrůlku při střední teplotě za promíchávání, až se máslo rozpustí. Vlijte do formy.
-
Dva pomeranče rozpulte a rozkrájejte na tenké půlměsíčky o síle asi 3 mm. Rozložte je do formy tak, aby se lehce překrývaly.
-
Na těsto promíchejte olej, vanilku, rozpuštěné máslo, krupicový cukr a citronovou kůru. Ze zbylého pomeranče ostrouhejte kůru a přidejte ji ke směsi. Míchejte asi 2 minuty, pak po jednom přidejte vejce a vždy je dobře vmíchejte.
-
Do mísy prosejte mouku, prášek a sodu. Polovinu moučné směsi přidejte ke směsi vaječné a promíchejte. Vlijte polovinu vína a promíchejte, pak přidejte zbylou moučnou směs a zbytek vína. Promíchejte.
-
Těsto vlijte na pomeranče ve formě, vložte do trouby a koláč pečte asi 1 hodinu až 1 hodinu 10 minut, až bude těsto propečené. Vyzkoušejte špejlí, a pokud na ní neulpí vlhké drobty, je upečeno.
-
Koláč nechte chladnout ve formě asi 25 minut, pak ho vyklopte na podávací talíř a před podáváním nechte dojít do pokojové teploty.
-
Na polevu vymačkejte šťávu z ostrouhaného pomeranče a svařte ji se zbylým přírodním cukrem a 1 lžící balzamika. Při nízké teplotě promíchávejte, až se cukr rozpustí, pak zvyšte teplotu a povařte asi 3 minuty, až šťáva zhoustne. Nechte ji trochu vychladnout a pak jí přelijte koláč.
Obrácený citrusový koláč s pomeranči
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Obrácený citrusový koláč s pomeranči
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD