Suroviny
- máslo (studené, nakrájené) 75 g
- máslo ( rozpuštěné) 90 g
- cukr krupice (přírodní ) 160 g
- sirup (zlatý sirup (hotový výrobek)) 90 g
- balzamikový ocet 2 ½ lžíce
- pomeranč (velké pomeranče, ideálně chemicky neošetřené) 3 ks
- extra virgin olivový olej 80 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krupice 250 g
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1 citronu
- vejce 3 ks
- hladká mouka 375 g
- jedlá soda (bikarbona) 1/2 lžičky
- dezertní víno (sladké ) 250 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 22 cm s volným dnem vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
- Nakrájené máslo, 80 g přírodního cukru, sirup a 1 a ½ lžíci balzamika ohřívejte v kastrůlku při střední teplotě za promíchávání, až se máslo rozpustí. Vlijte do formy.
- Dva pomeranče rozpulte a rozkrájejte na tenké půlměsíčky o síle asi 3 mm. Rozložte je do formy tak, aby se lehce překrývaly.
- Na těsto promíchejte olej, vanilku, rozpuštěné máslo, krupicový cukr a citronovou kůru. Ze zbylého pomeranče ostrouhejte kůru a přidejte ji ke směsi. Míchejte asi 2 minuty, pak po jednom přidejte vejce a vždy je dobře vmíchejte.
- Do mísy prosejte mouku, prášek a sodu. Polovinu moučné směsi přidejte ke směsi vaječné a promíchejte. Vlijte polovinu vína a promíchejte, pak přidejte zbylou moučnou směs a zbytek vína. Promíchejte.
- Těsto vlijte na pomeranče ve formě, vložte do trouby a koláč pečte asi 1 hodinu až 1 hodinu 10 minut, až bude těsto propečené. Vyzkoušejte špejlí, a pokud na ní neulpí vlhké drobty, je upečeno.
- Koláč nechte chladnout ve formě asi 25 minut, pak ho vyklopte na podávací talíř a před podáváním nechte dojít do pokojové teploty.
- Na polevu vymačkejte šťávu z ostrouhaného pomeranče a svařte ji se zbylým přírodním cukrem a 1 lžící balzamika. Při nízké teplotě promíchávejte, až se cukr rozpustí, pak zvyšte teplotu a povařte asi 3 minuty, až šťáva zhoustne. Nechte ji trochu vychladnout a pak jí přelijte koláč.
Obrácený citrusový koláč s pomeranči Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD