Obrácený citrusový koláč s pomeranči

Moje hodnocení
6x

Zkoušku ohněm, tedy pečení „hlavou vzhůru“ prodělávají od dob slavného jablkového koláče sester Tatinových mnohé dezerty. Ty s citrusy s ní mají obzvláštní úspěch – kombinace jejich pikantní šťávy s karamelem je prostě bezkonkurenční.

8 porcí
90 minut

Suroviny

  • studené máslo, nakrájené 75 g
  • máslo, rozpuštěné 90 g
  • přírodní krupicový cukr 160 g
  • zlatý sirup (hotový výrobek) 90 g
  • ocet balzamiko 2 ½ lžíce
  • velké pomeranče, ideálně chemicky neošetřené 3 ks
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 80 ml
  • vanilka (vanilkový extrakt) 1 lžička
  • cukr krupice 250 g
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • sůl (vejce) 3 ks
  • hladká mouka 375 g
  • kypřicí prášek 1 ½ lžičky
  • jedlá soda (bikarbona) 1/2 lžičky
  • sladké dezertní víno 250 ml

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 22 cm s volným dnem vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
  2. Nakrájené máslo, 80 g přírodního cukru, sirup a 1 a ½ lžíci balzamika ohřívejte v kastrůlku při střední teplotě za promíchávání, až se máslo rozpustí. Vlijte do formy.
  3. Dva pomeranče rozpulte a rozkrájejte na tenké půlměsíčky o síle asi 3 mm. Rozložte je do formy tak, aby se lehce překrývaly.
  4. Na těsto promíchejte olej, vanilku, rozpuštěné máslo, krupicový cukr a citronovou kůru. Ze zbylého pomeranče ostrouhejte kůru a přidejte ji ke směsi. Míchejte asi 2 minuty, pak po jednom přidejte vejce a vždy je dobře vmíchejte.
  5. Do mísy prosejte mouku, prášek a sodu. Polovinu moučné směsi přidejte ke směsi vaječné a promíchejte. Vlijte polovinu vína a promíchejte, pak přidejte zbylou moučnou směs a zbytek vína. Promíchejte.
  6. Těsto vlijte na pomeranče ve formě, vložte do trouby a koláč pečte asi 1 hodinu až 1 hodinu 10 minut, až bude těsto propečené. Vyzkoušejte špejlí, a pokud na ní neulpí vlhké drobty, je upečeno.
  7. Koláč nechte chladnout ve formě asi 25 minut, pak ho vyklopte na podávací talíř a před podáváním nechte dojít do pokojové teploty.
  8. Na polevu vymačkejte šťávu z ostrouhaného pomeranče a svařte ji se zbylým přírodním cukrem a 1 lžící balzamika. Při nízké teplotě promíchávejte, až se cukr rozpustí, pak zvyšte teplotu a povařte asi 3 minuty, až šťáva zhoustne. Nechte ji trochu vychladnout a pak jí přelijte koláč.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty