redakce Prima FRESH

Obrácený citrusový koláč s pomeranči

Moje hodnocení
13x

Zkoušku ohněm, tedy pečení „hlavou vzhůru“ prodělávají od dob slavného jablkového koláče sester Tatinových mnohé dezerty. Ty s citrusy s ní mají obzvláštní úspěch – kombinace jejich pikantní šťávy s karamelem je prostě bezkonkurenční.

8 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 22 cm s volným dnem vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
  2. Nakrájené máslo, 80 g přírodního cukru, sirup a 1 a ½ lžíci balzamika ohřívejte v kastrůlku při střední teplotě za promíchávání, až se máslo rozpustí. Vlijte do formy.
  3. Dva pomeranče rozpulte a rozkrájejte na tenké půlměsíčky o síle asi 3 mm. Rozložte je do formy tak, aby se lehce překrývaly.
  4. Na těsto promíchejte olej, vanilku, rozpuštěné máslo, krupicový cukr a citronovou kůru. Ze zbylého pomeranče ostrouhejte kůru a přidejte ji ke směsi. Míchejte asi 2 minuty, pak po jednom přidejte vejce a vždy je dobře vmíchejte.
  5. Do mísy prosejte mouku, prášek a sodu. Polovinu moučné směsi přidejte ke směsi vaječné a promíchejte. Vlijte polovinu vína a promíchejte, pak přidejte zbylou moučnou směs a zbytek vína. Promíchejte.
  6. Těsto vlijte na pomeranče ve formě, vložte do trouby a koláč pečte asi 1 hodinu až 1 hodinu 10 minut, až bude těsto propečené. Vyzkoušejte špejlí, a pokud na ní neulpí vlhké drobty, je upečeno.
  7. Koláč nechte chladnout ve formě asi 25 minut, pak ho vyklopte na podávací talíř a před podáváním nechte dojít do pokojové teploty.
  8. Na polevu vymačkejte šťávu z ostrouhaného pomeranče a svařte ji se zbylým přírodním cukrem a 1 lžící balzamika. Při nízké teplotě promíchávejte, až se cukr rozpustí, pak zvyšte teplotu a povařte asi 3 minuty, až šťáva zhoustne. Nechte ji trochu vychladnout a pak jí přelijte koláč.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty