Suroviny
- brambory (salátové, uvařené ve slupce) 1 kg
- červená řepa (uvařená či upečená ) 500 g
- jablka (menší ) 2 ks
- křen (čerstvě nastrouhaný) 3 lžíce
- dijonská hořčice 2 lžíce
- zakysaná smetana 100 g
- majonéza 100 g
- vejce natvrdo 2 ks
- uzený losos 4 plátky
- citronová šťáva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na kostičky nakrájené oloupané brambory a řepu smíchejte s nastrouhaným křenem, jablky na malé kostičky, nasekanou jarní cibulkou, hořčicí, majonézou a zakysanou smetanou. Poté dle chuti osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávu.
- Po uležení v ledničce podávejte spolu s plátky uzeného lososa, posypané najemno nastrouhaným vejcem.
Vydejte se do obchodu pro zeleninu a brambory od českých zemědělců a vyzkoušejte kromě osvědčené klasiky také novou kreativní variantu, díky které bude nejen váš sváteční stůl hýřit barvami a dočkáte se zajímavého spojení chutí.
Brambory jsou oblíbenou surovinou také u kuchařů, což potvrzuje i šéfkuchař Jan Souček z restaurace Jídlovice: „Česká kuchyně bez brambor je jako italská bez rajčat. Pro mě jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou a upřímně neznám kuchaře, který by brambory nemiloval. Koneckonců i můj první dětský kuchařský experiment byl brambora pečená v popelu.“