Nepečený stracciatella dort

Moje hodnocení
4x

Blogeři a partneři Gábi a Petr (P&G foodies) vaří a jedí trochu jinak, než je zavedený styl, ale jsou otevřené mysli, jídlo milují a experimentují s nejrůznějšími recepty a potravinami. A tak není divu, že si malinko přetvořili i hit z jedné raw kuchařky, snadný i díky odměřování na hrnky.

8 porcí
60 minut

Korpus

Náplň

  • kešu ořechy 1 hrnek
  • mandlové nebo rýžové mléko 1,5 hrnku
  • kokosové máslo 1/2 hrnku
  • agáve sirup 1/2 hrnku
  • sůl (špetka soli)
  • vanilka (vanilkový extrakt) 1/2 lžičky
  • kakaové máslo 1/2 hrnku + 3 lžíce
  • nasekaná 100% čokoláda a ořechy na ozdobu

Postup přípravy

  1. Dno koláčové formy o průměru 23 cm vyložte fólií. Na krustu rozmixujte mandle s pekany na hrubší kousky, pak přidejte vypeckované datle, kakao a asi 3 lžíce vody. Ještě opatrně rozmixujte, aby v hmotě zůstaly viditelné kousky ořechů. Těsto musí být tak lepivé, aby se dobře rozmačkávalo, případně ho zřeďte trochou vody.
  2. Hmotu přesuňte do formy a rovnoměrně ji vymačkejte po dně a okrajích do výšky 3 až 4 cm.
  3. Na náplň dohladka rozmixujte kešu ořechy, rostlinné mléko, kokosové máslo, agávový sirup, vanilku, rozpuštěné kakaové máslo a sůl dohladka. Mixováním se směs obvykle trochu zahřeje. Počkejte, až zchladne, a pak do ní teprve vmíchejte 1 lžíci nasekané čokolády a 3 lžíce nadrobno nakrájeného ztuhlého kakaového másla. Nemixujte, míchejte lžící.
  4. Náplň rovnoměrně naneste na krustu a dort přesuňte ztuhnout do lednice ideálně přes noc. Před podáváním ozdobte nasekanou čokoládou.

PRIMA TIP: Raw či syrová strava patří k významným jídelním trendům doby. Vyznává zásadu, že potraviny nesmějí být tepelně zpracovávány ani upravovány, a proto se vyhýbá i živočišným produktům včetně mléčných. Jde tedy zároveň o čistě rostlinnou stravu. Raw dezerty nahrazující mouku a máslo ořechy, mandlemi a datlovou hmotou a klasický cukr rostlinnými sirupy patří ke skutečným vrcholům tohoto stravovacího stylu a radost udělají zejména milovníkům ořechů všech jídelních vyznání. A také těm, kdo chtějí mít sladké, ale tak trochu zdravější.

Super tipy na odlehčené a zdravější dezerty a moučníky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty