Korpus
- mandle 1 hrnek
- pekanové ořechy 1 hrnek
- kakao (surové (raw) ) 3 lžíce
- datle 10 ks
- voda 3–4 lžíce
Náplň
- kešu 1 hrnek
- mléko (mandlové nebo rýžové ) 1,5 hrnku
- máslo (kokosové ) 1/2 hrnku
- sirup z agáve 1/2 hrnku
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- máslo (kakaové ) 1/2 hrnku + 3 lžíce
- čokoláda (nasekaná 100% čokoláda a ořechy na ozdobu)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Dno koláčové formy o průměru 23 cm vyložte fólií. Na krustu rozmixujte mandle s pekany na hrubší kousky, pak přidejte vypeckované datle, kakao a asi 3 lžíce vody. Ještě opatrně rozmixujte, aby v hmotě zůstaly viditelné kousky ořechů. Těsto musí být tak lepivé, aby se dobře rozmačkávalo, případně ho zřeďte trochou vody.
- Hmotu přesuňte do formy a rovnoměrně ji vymačkejte po dně a okrajích do výšky 3 až 4 cm.
- Na náplň dohladka rozmixujte kešu ořechy, rostlinné mléko, kokosové máslo, agávový sirup, vanilku, rozpuštěné kakaové máslo a sůl dohladka. Mixováním se směs obvykle trochu zahřeje. Počkejte, až zchladne, a pak do ní teprve vmíchejte 1 lžíci nasekané čokolády a 3 lžíce nadrobno nakrájeného ztuhlého kakaového másla. Nemixujte, míchejte lžící.
- Náplň rovnoměrně naneste na krustu a dort přesuňte ztuhnout do lednice ideálně přes noc. Před podáváním ozdobte nasekanou čokoládou.
PRIMA TIP: Raw či syrová strava patří k významným jídelním trendům doby. Vyznává zásadu, že potraviny nesmějí být tepelně zpracovávány ani upravovány, a proto se vyhýbá i živočišným produktům včetně mléčných. Jde tedy zároveň o čistě rostlinnou stravu. Raw dezerty nahrazující mouku a máslo ořechy, mandlemi a datlovou hmotou a klasický cukr rostlinnými sirupy patří ke skutečným vrcholům tohoto stravovacího stylu a radost udělají zejména milovníkům ořechů všech jídelních vyznání. A také těm, kdo chtějí mít sladké, ale tak trochu zdravější.
Nepečený stracciatella dort Zdroj: Marek Kučera