Suroviny
- cukrářské piškoty 400–500 g
- cukr krupice 80 g
- měkký tvaroh 750 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- želatina (plátková) 14 g
- citronová kůra
- vanilkový lusk 1 ks
- broskvový kompot 1 velká plechovka
- griotka
Postup přípravy
- Cukrářské piškoty krátce namočte ve šťávě z broskví s griotkou. Poté je zkraťte o 20 % a skládejte je pocukrovanou stranou ven podél ráfku dortové formy. Zbytky piškotů dejte na dno formy.
- Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou a vyškrábanými vanilkovými semínky.
- Ve 200 ml teplé vody rozpusťte želatinu a smíchejte s asi 150 ml tvarohu. Dobře vyšlehejte, smíchejte se zbylým tvarohem a nakonec přidejte vyšlehanou smetanu.
- Poté dort prokládejte tvarohem, piškoty a broskvemi.
- Poslední vrstva je zakončená tvarohem. Dort nechte ztuhnout a na ozdobu nakrájejte broskve na měsíčky a přelijte zbytkem želatiny.
PRIMA TIP: Zkuste vařit z lokálních potravin. Kde je můžete zakoupit? V obchodních řetězcích, na farmářských trzích, formou prodeje ze dvora a v prodejnách s potravinami. Navíc mnohé obchodní řetězce mají speciální koutky plné regionálních potravin.
Další tipy a informace o kvalitních potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.
Nepečený dort Malakov s tvarohem a broskvemi 2 Zdroj: Akademie kvality
Nepečený dort Malakov s tvarohem a broskvemi 3 Zdroj: Akademie kvality