Korpus
- máslové sušenky 280 g
- máslo 120 g
- rýžový sirup 1 plná lžíce
- máslo (na vymazání formiček)
Náplň
- ricotta 500 g
- arašídové máslo 140 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- cukr krupice 50 g
Ozdoba
- třtinový cukr 80 g
- voda 2 lžíce
- arašídy (lehce nasekané) 70 g
- máslo 20 g
- med 1 lžíce
Použijte 4 formičky na tartaletky s odnímatelným dnem, průměr 12 cm.
Postup přípravy
- Nejprve si připravte ozdobu – arašídové lupínky. Cukr s vodou nechte v hrnci rozpustit – zkaramelizovat na světlý karamel – nemíchat! Poté hrnec odstavte ze zdroje tepla, přidejte med, máslo a vmíchejte arašídy.
- Připravte menší plech s pečicím papírem a na něj udělejte kupičky, které pak pomocí vidličky rozmačkejte do tvaru placek a nechte v lednici zatuhnout (můžete dát i do mrazničky – čím více ztvrdnou, tím lépe).
- Dále udělejte korpus – sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem a sirupem. Formičky na tartaletky lehce vymažte máslem. Rozdělte do nich připravenou hmotu ze sušenek a vytvořte korpus – včetně okrajů. Korpusy pak dejte minimálně na hodinu do lednice odpočinout.
- Než si korpusky odpočinou, vyšlehejte ricottu s arašídovým máslem a cukrem do hladké pěny. Zvlášť vyšlehejte smetanu a vmíchejte ji do ricottové směsi. Tu pak rozprostřete do připravených tartaletek.
- Tartaletky vraťte do lednice a nechte je tam minimálně 4 hodiny zatuhnout. Před podáváním dozdobte koláč arašídovými lupínky, které nařezejte z připravených placek. Tartaletky můžete dozdobit také jedlými květy.