Tereza Pánková ,
S vášní pro jídlo

Nahý citronový dort s tvarohovým krémem a malinami

Moje hodnocení
4x

Narozeninové oslavy dětí i dospělých se neobejdou bez sladké tečky, narozeninového dortu. V poslední letech se těší velké oblibě tzv. nahé dorty – naked cakes. Jednotlivé korpusy jsou lehce odhalené a celkově je dort často zdoben ovocem a jedlými květy. Zkuste si doma upéct tuto famózní záležitosti, nebudete litovat.

1 porce
120 minut

Suroviny

Omáčka

  • hrst mražených nebo čerstvých malin
  • cukr 3 lžíce

Krém

Na ozdobu

  • čerstvé ovoce
  • jedlé květy nebo bylinky

Postup přípravy

  1. Na korpus nasypte do mísy mouku, cukr a jedlou sodu.
  2. Přidejte k nim kůru i šťávu z citronu, vejce, olej a podmáslí a v robotu ušlehejte hladké polotekuté těsto.
  3. Formu vyložte pečicím papírem, těsto rozdělte na třetiny a jednu část nalijte do formy. Do těsta ve formě potom ještě zapíchejte maliny.
  4. Každý korpus postupně pečte v troubě předehřáté na 180 °C 35–45 minut dozlatova. Hotové korpusy nechte vychladnout.
  5. Hrst malin svařte se třemi lžícemi cukru na hustou omáčku. Nechte vychladnout.
  6. Na krém nalijte do mísy smetanu, přidejte cukr a ušlehejte tuhou šlehačku.
  7. Ke šlehačce potom po lžíci přidávejte tvaroh, aby se také zašlehal a vytvořil krém.
  8. Hotový krém rozdělte na tři části. První korpus položte na spod formy, namažte na něj polovinu malinové omáčky, na ni přidejte třetinu krému a uhlaďte.
  9. Na krém položte druhý korpus, namažte druhou část omáčky a navršte další třetinu krému.
  10. Dort zakončete třetím korpusem a dejte do lednice přes noc zatuhnout.
  11. Druhý den dort vyndejte z formy a pomocí dortové stěrky navrch a na strany uhlaďte zbytek krému.
  12. Opět nechte v lednici alespoň hodinu zatuhnout. Nakonec zdobte čerstvým ovocem a květinami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S vášní pro jídlo

Kaya Kounová Roubíčková S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světapřipravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!


Přečtěte si také

Recepty