Suroviny
- mrkev 600 g
- vlašské ořechy 100 g
- cukr krupice 250 g
- slunečnicový olej 250 ml
- vejce 3 ks
- polohrubá mouka 400 g
- mletý mák 120 g
- mletá skořice 1 lžička
Postup přípravy
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do velké mísy a přidejte olej, vejce a ořechy.
- Veškeré sypké suroviny, jako je mouka, cukr, prášek do pečiva, mák a skořice, promíchejte a přidejte k mrkvi. Vše důkladně spojte v těsto, které vlijte do vymazané a vysypané formy (o průměru 25 cm) a pečte 50 minut na 180 °C.
- Na mrkvový koláč se skvěle hodí klasická citronová poleva, kterou vyrobíte smícháním 2 lžic citronové šťávy, jedné lžíce horké vody a 100 g moučkového cukru.
PRIMA TIP: Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Nebo si jej kupte přímo od pěstitelů na Makové mapě https://mapa.nasmodrymak.cz/. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.