www.nasmodrymak.cz / Kitchenbook

Mrkvový koláč s mákem a vlašskými ořechy

Moje hodnocení
5x

Tato dobrota v sobě skrývá hned tři potraviny, které pomáhají bojovat s neduhy podzimu, a k tomu si ještě pochutnáte. Například mrkev obsahuje vitamín A, E, K a selen. Právě ten podporuje imunitní systém. Další nenahraditelnou surovinou je mák. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší. Mák obsahuje také antioxidačně působící vitamíny E a B. Do silné trojky přibydou ještě vlašské ořechy. Jsou zdrojem vysoké koncentrace tuků, vitamínu B, zinku, mědi a manganu. Tento koláč vám udělá radost hned dvakrát. Použité suroviny dokážou dík prospěšným účinkům zlepšit náladu a zároveň jde o rychlovku ve stylu „vše z jedné misky“.

8 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do velké mísy a přidejte olej, vejce a ořechy.
  2. Veškeré sypké suroviny, jako je mouka, cukr, prášek do pečiva, mák a skořice, promíchejte a přidejte k mrkvi. Vše důkladně spojte v těsto, které vlijte do vymazané a vysypané formy (o průměru 25 cm) a pečte 50 minut na 180 °C.
  3. Na mrkvový koláč se skvěle hodí klasická citronová poleva, kterou vyrobíte smícháním 2 lžic citronové šťávy, jedné lžíce horké vody a 100 g moučkového cukru.

PRIMA TIP: Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Nebo si jej kupte přímo od pěstitelů na Makové mapě https://mapa.nasmodrymak.cz/. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

www.nasmodrymak.cz / Kitchenbook


Přečtěte si také

Recepty