Suroviny
- mrkev (oloupaná a nastrouhaná) 1 kg
- citronová kůra (najemno nastrouhaná kůra a přecezená) 2
- pomerančová kůra (najemno nastrouhaná kůra a přecezená) 1
- cukr krupice 900 g
- skořice 2–3 svitky
- hřebíček 6 ks
- muškátový oříšek (nastrouhaný) 1 lžička
Postup přípravy
- Mrkev, citrusovou šťávu a cukr promíchejte v kastrolu, ve kterém budete zavařeninu vařit. Skořici a hřebíčky zavažte do kousku gázy, posaďte do kastrolu a nechte vše přes noc macerovat.
- Vlijte asi 900 ml vody, přidejte muškátový oříšek a pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí.
- Směs uveďte do varu a pak vařte asi 30 až 40 minut, až zavařenina dosáhne požadované konzistence (když jí kousek kápnete na vychlazený talířek, začne hned želírovat).
- Opatrně vylovte balíček s kořením, nechte 10 minut chladnout a pak vlijte do ještě teplých vysterilizovaných sklenic a ještě zahorka uzavřete. Zavařeninu uchovávejte na chladném suchém místě a do roka spotřebujte.