Těsto
- kefír 250 g
- slunečnicový olej 1/2 lžíce
- bílý vinný ocet 1/2 lžíce
- cukr krupice 1/2 lžíce
- hladká mouka 350 g + na poprášení
- jedlá soda (bikarbona) 1 necelá lžička
- slunečnicový olej (na smažení nebo potírání)
- řecký jogurt (k podávání)
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- dýně (nahrubo nastrouhaná dužina) 500 g
- cukr krupice (přírodní ) 250 g
Postup přípravy
- Do velké mísy dejte kefír, olej, ocet, cukr a sůl a vše promíchejte vidličkou. Mouku prosejte se sodou a pak ještě jednou prosejte do mísy k ostatnímu. Promíchejte, až vznikne měkké těsto.
- Pokud se těsto lepí, poprašte pracovní plochu hodně moukou a těsto prohněťte. Lepit by se nemělo, ale mělo by zůstat dost měkké.
- Dýni a cukr promíchejte v míse a nechte chvíli stát.
- Těsto rozdělte na 4 díly a na silně pomoučené pracovní ploše je rozválejte na placky o průměru 20 cm.
- Na každou placku naneste dýňovou náplň. Nyní začněte placky včetně náplně skládat od okrajů směrem ke středu – vzniknou vám záhyby, kterých by mělo být sedm (aby byla náplň dobře uzavřená). Konce skladů dobře přitiskněte, placku poprašte moukou a zlehka a rovnoměrně přes ni přejeďte válečkem, aby se záhyby spojily.
- Placky buď potřete olejem a pečte v troubě pod grilem, až zezlátnou a naskáčou na nich puchýřky, nebo je osmažte na rozehřátém oleji v pánvi. Podávejte krájené na řezy, s jogurtem, který se postará o krásný kontrast chutí.
PRIMA TIP: Rychlé, lehké a vláčné kefírové placky si rozhodně zamilujete. Můžete je péct, smažit nebo používat k plnění vším možným, fungují jako skvělá příloha třeba ke grilovanému masu. Tyhle konkrétně pocházejí z receptářů moldavských babiček (na zadělávání se často používala syrovátka, vykapaná při přípravě domácího tvarohu), ale jsou stejně všestranně použitelné jako řecké pity, arabský chléb, indický naan…