Moldavské sladké placky plněné dýní

Moje hodnocení
5x

Dýně u nás už zdomácněla, respektive se rychle přesunula z pozice ztvrdlé ozdoby parapetů do funkce tvůrkyně skvělých polévek, omáček na těstoviny nebo náplní do koláče. Ale takhle ji asi neznáme. Je sice nasladko, ale vytváří vlastně hlavní jídlo – asi jako ovocné knedlíky – a je to podoba opravdu výtečná. Také volá po zdomácnění!

4 porce
60 minut

Těsto

Náplň

  • dýně, nahrubo nastrouhaná dužina 500 g
  • přírodní krupicový cukr 250 g

Postup přípravy

  1. Do velké mísy dejte kefír, olej, ocet, cukr a sůl a vše promíchejte vidličkou. Mouku prosejte se sodou a pak ještě jednou prosejte do mísy k ostatnímu. Promíchejte, až vznikne měkké těsto.
  2. Pokud se těsto lepí, poprašte pracovní plochu hodně moukou a těsto prohněťte. Lepit by se nemělo, ale mělo by zůstat dost měkké.
  3. Dýni a cukr promíchejte v míse a nechte chvíli stát.
  4. Těsto rozdělte na 4 díly a na silně pomoučené pracovní ploše je rozválejte na placky o průměru 20 cm.
  5. Na každou placku naneste dýňovou náplň. Nyní začněte placky včetně náplně skládat od okrajů směrem ke středu – vzniknou vám záhyby, kterých by mělo být sedm (aby byla náplň dobře uzavřená). Konce skladů dobře přitiskněte, placku poprašte moukou a zlehka a rovnoměrně přes ni přejeďte válečkem, aby se záhyby spojily.
  6. Placky buď potřete olejem a pečte v troubě pod grilem, až zezlátnou a naskáčou na nich puchýřky, nebo je osmažte na rozehřátém oleji v pánvi. Podávejte krájené na řezy, s jogurtem, který se postará o krásný kontrast chutí.

PRIMA TIP: Rychlé, lehké a vláčné kefírové placky si rozhodně zamilujete. Můžete je péct, smažit nebo používat k plnění vším možným, fungují jako skvělá příloha třeba ke grilovanému masu. Tyhle konkrétně pocházejí z receptářů moldavských babiček (na zadělávání se často používala syrovátka, vykapaná při přípravě domácího tvarohu), ale jsou stejně všestranně použitelné jako řecké pity, arabský chléb, indický naan…

Další originální recepty z podzimních surovin najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty