Těsto
- kefír 250 g
- slunečnicový olej 1/2 lžíce
- bílý vinný ocet 1/2 lžíce
- cukr krupice 1/2 lžíce
- hladká mouka 350 g + na poprášení
- jedlá soda (bikarbona) 1 necelá lžička
- slunečnicový olej (na smažení nebo potírání)
- řecký jogurt (k podávání)
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- dýně (nahrubo nastrouhaná dužina) 500 g
- cukr krupice (přírodní ) 250 g
Postup přípravy
- Do velké mísy dejte kefír, olej, ocet, cukr a sůl a vše promíchejte vidličkou. Mouku prosejte se sodou a pak ještě jednou prosejte do mísy k ostatnímu. Promíchejte, až vznikne měkké těsto.
- Pokud se těsto lepí, poprašte pracovní plochu hodně moukou a těsto prohněťte. Lepit by se nemělo, ale mělo by zůstat dost měkké.
- Dýni a cukr promíchejte v míse a nechte chvíli stát.
- Těsto rozdělte na 4 díly a na silně pomoučené pracovní ploše je rozválejte na placky o průměru 20 cm.
- Na každou placku naneste dýňovou náplň. Nyní začněte placky včetně náplně skládat od okrajů směrem ke středu – vzniknou vám záhyby, kterých by mělo být sedm (aby byla náplň dobře uzavřená). Konce skladů dobře přitiskněte, placku poprašte moukou a zlehka a rovnoměrně přes ni přejeďte válečkem, aby se záhyby spojily.
- Placky buď potřete olejem a pečte v troubě pod grilem, až zezlátnou a naskáčou na nich puchýřky, nebo je osmažte na rozehřátém oleji v pánvi. Podávejte krájené na řezy, s jogurtem, který se postará o krásný kontrast chutí.
PRIMA TIP: Rychlé, lehké a vláčné kefírové placky si rozhodně zamilujete. Můžete je péct, smažit nebo používat k plnění vším možným, fungují jako skvělá příloha třeba ke grilovanému masu. Tyhle konkrétně pocházejí z receptářů moldavských babiček (na zadělávání se často používala syrovátka, vykapaná při přípravě domácího tvarohu), ale jsou stejně všestranně použitelné jako řecké pity, arabský chléb, indický naan…
Moldavské sladké placky plněné dýní Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD