Suroviny
- vejce 1 ks
- tučný tvaroh (v alobalu) 250 g
- sůl špetka
- polohrubá mouka 1/2 hrnku (80–100 g)
- jahody (nebo jiné ovoce) 1 miska
- třtinový cukr 1 lžíce
- máta (čerstvá ) 1 hrst
- kukuřičný škrob 2 lžičky
- lískové ořechy 1 hrst
Postup přípravy
- V misce prošlehej vejce s tvarohem a špetkou soli. Postupně přisypávej mouku a zapracovávej ji do těsta. Mělo by zůstat lehce lepivé, možná nepoužiješ všechnu mouku.
- Dej vařit velký hrnec plný vody. Pomocí dvou lžic tvaruj knedlíčky, opatrně je vkládej do vroucí vody a vař je asi 5 minut, až vyplavou na hladinu. Z těsta můžeš válet i malé knedlíčkové kuličky.
- Jahody překroj na polovinu a dej je do malého hrnce. Přidej k nim tři lžíce vody a cukr a promíchej. Část máty nasekej a přidej k jahodám. Můžeš je i trochu rozmačkat.
- Když se jahodová omáčka začne vařit, přidej škrob rozmíchaný v jedné lžíci vody a ještě pár minut společně povař.
- Do talířků nalij naběračku omáčky, přidej pár knedlíčků. Navrch posyp nasekanými oříšky a ozdob čerstvou mátou.
PRIMA TIP: Knedlíčky skvěle chutnají i s meruňkovou nebo s borůvkovou omáčkou, kterou připravíš stejným způsobe z meruněk a borůvek.