Malajské kynuté lívance s arašídy podle Sofie Smith

Moje hodnocení
6x

Na kurzu vaření v pražském Café Buddha se s námi šéfkuchařka Sofia Smith podělila o tradiční malajský recept na lívance, které se připravují jako oblíbené street food. Obvykle se podávají s praženými arašídy, ale můžete je naplnit i čokoládou, sladkou kukuřicí, banány nebo jiným ovocem a doplnit kondenzovaným mlékem nebo zlatým sirupem.

1 porce
60 minut
asijská

Těsto

  • hladká mouka 330 g
  • sušené droždí 10 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • cukr 60 g
  • sůl 1/4 lžičky
  • vejce 3 ks
  • voda asi 350 ml

Lívance

  • rostlinný olej nebo máslo na smažení
  • pražené nesolené arašídy, nasekané 200 g
  • cukr 100 g
  • máslo 120 g

Postup přípravy

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, sušené droždí, jedlou sodu, cukr a sůl.
  2. V jiné misce prošlehejte vejce s vodou a tekutou směs vmíchejte do suchých ingrediencí a vymíchejte hladké těstíčko.
  3. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout 2 hodiny.
  4. Nepřilnavou pánev rozehřejte a potřete olejem nebo máslem. Nandejte sběračku těsta a rozetřete ji na silnější placku. Smažte zvolna, až bude zespoda dozlatova a shora se budou tvořit bublinky a těsto zpevní, ale stále bude vlhké.
  5. Posypte drcenými praženými arašídy, trochou cukru a přidejte plátek másla. Těsto přehněte v půlce a lívanec vyndejte z pánve na talíř.
  6. Můžete rovnou podávat nebo lívanec ještě dozdobte dalšími arašídy, ovocem nebo pokapejte například zlatým sirupem.

PRIMA TIP: Pokud vás láká asijská kuchyně, kurzy vaření pod taktovkou Sofie Smith můžeme jen doporučit! Dozvíte se spoustu informací a tipů, kde nakupovat ingredience, jak je případně využít dál nebo čím je nahradit (pokud to jde :) a hlavně se naučíte vařit opravdu autentická asijská jídla. A pokud se vám nechce rovnou do kuchyně, vychutnejte si výtečné pokrmy s nezaměnitelným rukopisem v jedné z poboček Café Buddha v Praze.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sofia Smith


Přečtěte si také

Recepty