Suroviny
- květák (menší) 1 ks
- slanina 200 g
- těstoviny (kolínka) 400 g
- máslo 6 lžic
- mléko 400 ml
- hladká mouka 6 lžic
- sůl 1 lžička
- muškátový oříšek 1/4 lžičky
- pepř 1 lžička
- čedar 150 g
- tvrdý sýr (Krolewski) 150 g
- mozzarella 125 g
- toustový chléb 300 g
Postup přípravy
- Z toustového chleba odřízněte kůrky a chleba rozmixujte v mixéru. Vysypte na rozehřátou pánev a za občasného míchání vyrobte čerstvou strouhanku.
- Předehřejte troubu na 170 °C. Těstoviny uvařte podle návodu al dente a sýry nahrubo nastrouhejte.
- Květák oberte na menší růžičky a uvařte doměkka ve vodě. Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte na pečicím papíře na plechu do trouby na 15 minut. Poté vytáhněte, papírovou utěrkou osušte od omastku a dejte stranou.
- V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte mouku a pečlivě rozmíchejte. Postupně za stálého míchání přilévejte mléko. Míchejte asi 10 minut. Poté sejměte z vařiče a přidejte koření a nastrouhané sýry a ještě jednou vše důkladně zamíchejte.
- Ve velké míse promíchejte těstoviny, sýrovou směs, slaninu a květák. Nasypte do zapékací mísy, posypte strouhankou a v troubě zapékejte 30–40 minut.