Najděte si recept
Na co máte chuť?

Maďarský hrnec
Suroviny (4 porce)
- vepřová krkovice 1 kg
- Kysané zelí 1 kg
- Zelí 1 malá hlávka
- Rýže 50 g
- vepřové sádlo 100 g
- Cibule 2 ks
- mletá sladká paprika 10 g
- Zakysaná smetana 400 ml
- hladká mouka 20 g
- kopr 1 svazek
- papriková klobása 5 ks
- Anglická slanina 5 ks
- Sůl
- Pepř
Postup
- Rýži uvařte do poloměkka a nechte ji vychladnout. Polovinu vepřového masa umelte a druhou polovinu nakrájejte na 5 plátků. Umleté maso smíchejte s předvařenou rýží, ochuťte solí a pepřem. Kysané zelí propláchněte studenou vodou a nechte ho okapat.
- V silnostěnném hrnci si na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, stáhněte ji z ohně a přimíchejte sladkou papriku. Na závěr přidejte propláchnuté kysané zelí a dobře promíchejte. Podle chuti ochuťte najemno nasekaným koprem.
- Troubu si předehřejte na 160 °C. Celou hlávku zelí spařte vroucí vodou a opatrně z ní odloupněte 5 listů, kterým odřízněte tvrdý košťál, a zabalte do nich připravené mleté maso.
- Zelné závitky rozložte spolu s plátky krkovice a anglické slaniny na kysané zelí. Podlijte vodou (kysané zelí by mělo být téměř potopené), přiklopte poklicí a dejte péct do předehřáté trouby do změknutí (60–90 minut). V případě potřeby podlijte vodou.
- Jakmile je maso měkké, vyndejte hrnec z trouby a závitky spolu s krkovičkou a anglickou slaninou dejte na talíř a přikryjte alobalem. V misce dobře promíchejte zakysanou smetanu s moukou a přilijte ji do hrnce ke kysanému zelí a dobře promíchejte. Hrnec s kysaným zelím dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile mouka zelí zahustí, vraťte do hrnce závitky spolu s krkovičkou a anglickou slaninou a na závitky položte nařezané paprikové klobásy. Vraťte zpět do trouby a nechte péct dalších 15–20 minut.
Maďarský hrnec, foto: Kublanka.cz
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.
Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.
Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz