Luxusní plněný losos pečený v těstě

Moje hodnocení
4x

Prolíná se světovou kuchyní už dlouhá léta. Recept takřka středověce opulentní připomíná starodávné „paštiky v těstě“, je ale díky svým přísadám veskrze současný. Inu, jsou Vánoce, tak si s rybou můžete dát trochu práce. Však na to budete celý rok vzpomínat!

6 porcí
90 minut

Ryba

  • vločková sůl 50 g
  • hrubý přírodní cukr 25 g
  • filety z lososa bez kůže a kostí 2 ks pod 500 g

Náplň

  • řeřicha potočnice nebo polníček, nadrobno nakrájené 75 g
  • krémový sýr 200 g
  • čerstvý kopr, nakrájený 2 lžíce
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 (bio)citronu
  • uzená sůl (nemusí být) 1 špetka
  • hotové máslové listové těsto (ne rozválené) 500 g
  • hladká mouka na poprášení
  • žloutky na potření 2 ks
  • pepř (čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Den předem promíchejte v míse sůl a cukr. Polovinou směsi posypte tác, položte na něj jeden filet ryby stranou, kde byla kůže, dolů a posypte trochou směsi. Druhý filet položte na první, stranou co byla kůže navrch a posypte zbytkem směsi. Přikryjte potravinářskou fólií, navrch položte druhý tác nebo prkýnko, zatižte, například konzervami, a nechte přes noc v chladu. Je třeba minimálně 12 hodin, ale můžete marinovat i 48 hodin – čím déle, tím pevnější bude maso.
  2. Před přípravou filety ryby opláchněte studenou vodou, osušte je a dejte stranou. Řeřichu, krémový sýr, kopr, citronovou šťávu a kůru případně uzenou sůl a čerstvě umletý pepř dobře promíchejte.
  3. Plech vyložte papírem na pečení. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučněné ploše tak, aby těsto bylo asi o 2,5 cm větší než filet ryby, a položte ho na plech. Doprostřed dejte jeden filet stranou co byla kůže dolů, potřete sýrovou směsí, navrch položte druhý filet stranou co byla kůže nahoru.
  4. Okraje těsta potřete trochou rozšlehaného žloutku. Zbylé těsto rozválejte, pokryjte jím ryby a v okrajích zahrňte těsto dovnitř. Okraje začistěte a přimáčkněte vidličkou nebo hezky vytvarujte mezi prsty.
  5. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem a dejte na 30 minut chladit, pak lžící vytvořte vzor šupin. Pak dejte znovu nejméně na půl hodiny chladit, ale můžete nechat v ledničce až 48 hodin, chcete-li si přípravu rozložit.
  6. Troubu předehřejte na 220 °C. Rybu v těstě vložte do trouby a pečte 20 minut, pak znovu potřete rozšlehaným žloutkem. Teplotu trouby snižte na 180 °C, pečte dalších 20 minut. Vyndejte rybu z trouby, nechte 10 minut odpočívat a pak už můžete tenhle slavnostní kousek porcovat a podávat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty