Ryba
Náplň
- řeřicha (potočnice nebo polníček, nadrobno nakrájené) 75 g
- krémový sýr 200 g
- kopr (čerstvý, nakrájený) 2 lžíce
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- listové těsto (hotové máslové,ne rozválené) 500 g
- hladká mouka (na poprášení)
- žloutek (na potření) 2 ks
- čerstvě namletý pepř
- sůl (uzená,nemusí být) 1 špetka
Postup přípravy
- Den předem promíchejte v míse sůl a cukr. Polovinou směsi posypte tác, položte na něj jeden filet ryby stranou, kde byla kůže, dolů a posypte trochou směsi. Druhý filet položte na první, stranou co byla kůže navrch a posypte zbytkem směsi. Přikryjte potravinářskou fólií, navrch položte druhý tác nebo prkýnko, zatižte, například konzervami, a nechte přes noc v chladu. Je třeba minimálně 12 hodin, ale můžete marinovat i 48 hodin – čím déle, tím pevnější bude maso.
- Před přípravou filety ryby opláchněte studenou vodou, osušte je a dejte stranou. Řeřichu, krémový sýr, kopr, citronovou šťávu a kůru případně uzenou sůl a čerstvě umletý pepř dobře promíchejte.
- Plech vyložte papírem na pečení. Polovinu těsta rozválejte na lehce pomoučněné ploše tak, aby těsto bylo asi o 2,5 cm větší než filet ryby, a položte ho na plech. Doprostřed dejte jeden filet stranou co byla kůže dolů, potřete sýrovou směsí, navrch položte druhý filet stranou co byla kůže nahoru.
- Okraje těsta potřete trochou rozšlehaného žloutku. Zbylé těsto rozválejte, pokryjte jím ryby a v okrajích zahrňte těsto dovnitř. Okraje začistěte a přimáčkněte vidličkou nebo hezky vytvarujte mezi prsty.
- Těsto potřete rozšlehaným žloutkem a dejte na 30 minut chladit, pak lžící vytvořte vzor šupin. Pak dejte znovu nejméně na půl hodiny chladit, ale můžete nechat v ledničce až 48 hodin, chcete-li si přípravu rozložit.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Rybu v těstě vložte do trouby a pečte 20 minut, pak znovu potřete rozšlehaným žloutkem. Teplotu trouby snižte na 180 °C, pečte dalších 20 minut. Vyndejte rybu z trouby, nechte 10 minut odpočívat a pak už můžete tenhle slavnostní kousek porcovat a podávat.
Luxusní plněný losos pečený v těstě 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Luxusní plněný losos pečený v těstě Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD