Kateřina Neumannová pro MORA

Losos pečený v papilotě se zeleninou a fazolemi

Moje hodnocení
2x

Vyzkoušejte staletími ověřenou metodu pečení v papilotě, jakémsi papírovém sáčku. Využívají ji i slavní šéfkuchaři a báječně se hodí pro zdravou přípravu ryb. Tento jednoduchý trik, kdy pokrm pečlivě zabalíte do pečicího papíru, zaručuje, že bude nádherně voňavý, plný šťávy a přirozených chutí. Zkuste si takto připravit filety z lososa se sezonní zeleninou a fazolemi podle Katky Neumannové.

2 porce
30 minut

Suroviny

Seznamte se s papilotou

Originální papilota má tvar srdce přehnutého uprostřed. Vystačíte si ale i s archem pečicího papíru, jen pamatujte, že je potřeba nechat dostatečně velký přesah. To proto, abyste papír mohli pečlivě kolem pokrmu uzavřít a vytvořit kapsu.

V papilotě je potřeba péct menší kusy – rybu v podobě filetů, zeleninu pokrájenou nadrobno. Doprostřed poloviny archu navrstvěte suroviny, přes ně pak přehněte druhou část papíru a pečlivě kapsu utěsněte, aby vám během pečení nevytekla šťáva z připravované dobroty.

Správně utěsněná papilota se během pečení nafoukne a dovolí pokrmu, aby se něžně a pozvolna připravoval v páře. A právě pára zůstane vaším malým tajemstvím – vytáhne totiž ze všech surovin to nejlepší. Přitom zachová důležité vitaminy, minerály i nutriční vlastnosti.

Postup přípravy

  1. Filet lososa zbavte kůže a položte ho doprostřed archu pečicího papíru. Lososa osolte a opepřete.
  2. Okolo lososa vyskládejte na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka, na kostky nakrájenou cuketu, jarní cibulku a propláchnuté červené fazole. Zeleninu osolte a zalijte olivovým olejem. Přidejte silnější plátek citronu a po snítce kopru, tymiánu a petržele.
  3. Lososa se zeleninou důkladně zabalte do papíru, aby nemohla vytéct šťáva a losos se dusil. Pečte v předem předehřáté troubě při teplotě 210 °C po dobu 25 minut; pokud máte parní funkci, můžete přidat program se střední úrovní páry.

PRIMA TIP: Díky fazolím je toto jídlo komplexní a není třeba k němu přidávat další přílohu. Ale pokud chcete, můžete podávat s čerstvým pečivem, kuskusem nebo tarhoňou.

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 10 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. A při nákupu setu vybraných trub, varných desek a myček mohou navíc získat až do konce června 2022 zdarma i kvalitní nádobí v hodnotě 4 999 Kč. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Neumannová pro MORA


Přečtěte si také

Recepty