Suroviny
- listové těsto 300 g
- rajčata (zralá ) 400 g
- tapenáda z černých oliv (viz PRIMA TIP níže) 2 lžíce
- bazalka (lístky čerstvé, na ozdobu) 1 hrst
- hladká mouka (na pomoučení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte listové těsto na tenký kruh o průměru zhruba 27 cm. Zakryjte ho pečicím papírem, zarolujte a vložte na 30 minut do chladničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata nakrájejte na 5mm plátky.
- Vychlazené těsto vyjměte, rozbalte a položte na pečicím papíru na plech. Rovnoměrně ho potřete olivovou tapenádou do 2 cm od okraje. Vyskládejte na něj plátky rajčat tak, aby se mírně překrývaly. Zlehka osolte a opepřete, ale pozor, tapenáda bývá slaná. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 30-40 minut dozlatova.
- Upečený koláč vyjměte, ozdobte lístky bazalky a podávejte.
PRIMA TIP: Tapenáda je pomazánka z oliv nebo sušených rajčat. Koupíte ji hotovou, nebo si ji můžete připravit i doma: 200 g černých oliv sceďte a rozmixujte s 1 stroužkem česneku, 1 lžičkou kapar a 1 ančovičkou, přilijte 50 ml olivového oleje, rozmixujte a dochuťte vinným octem nebo citronovou šťávou.