Jenny Linford

Letní rajčatový koláč s olivovou tapenádou

Moje hodnocení
1x

Povinná výbava na piknik, oběd pod širým nebem nebo večeři pod hvězdami. Zjednodušte si práci hotovým listovým těstem a vyskládejte z barevných rajčat originální ornament, který rozzáří slavnostní tabuli.

6 porcí
60 minut
italská

Suroviny

  • listové těsto 300 g
  • zralá rajčata 400 g
  • tapenáda z černých oliv (viz PRIMA TIP níže) 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • lístky čerstvé bazalky na ozdobu 1 hrst
  • hladká mouka na pomoučení

Postup přípravy

  1. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte listové těsto na tenký kruh o průměru zhruba 27 cm. Zakryjte ho pečicím papírem, zarolujte a vložte na 30 minut do chladničky.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata nakrájejte na 5mm plátky.
  3. Vychlazené těsto vyjměte, rozbalte a položte na pečicím papíru na plech. Rovnoměrně ho potřete olivovou tapenádou do 2 cm od okraje. Vyskládejte na něj plátky rajčat tak, aby se mírně překrývaly. Zlehka osolte a opepřete, ale pozor, tapenáda bývá slaná. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 30-40 minut dozlatova.
  4. Upečený koláč vyjměte, ozdobte lístky bazalky a podávejte.

PRIMA TIP: Tapenáda je pomazánka z oliv nebo sušených rajčat. Koupíte ji hotovou, nebo si ji můžete připravit i doma: 200 g černých oliv sceďte a rozmixujte s 1 stroužkem česneku, 1 lžičkou kapar a 1 ančovičkou, přilijte 50 ml olivového oleje, rozmixujte a dochuťte vinným octem nebo citronovou šťávou.

Další báječné recepty z rajčat najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jenny Linford

Knihy Omega Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty